Aktualizované: Historický moment, Falcon 9 úspešne pristál. Pridané [video]

Historický moment príbehu kozmonautiky je tu. Keď sme včera spolu na živo sledovali štart Falconu 9 s kozmickou loďou Dragon k ISS, zaujímalo nás najmä ako skončí pokus o pristátie prvého stupňa na morskú hladinu. Podarilo sa. 

Aktualizácia 30.4. 2014

SpaceX zverejnilo video z pristávania prvého stupňa Falconu 9. Na jednej strane veľa na ňom nevidno, na druhej, v dvoch kratučkých jasných momentkách sa dá pri stopovaní videa vidieť (14. sekunda videa), že stupeň skutočne vertikálne pristáva na morskú hladinu.  

 

 

Tweet Elona Muska s asi najpodarenejším snímkom videa.

 

 

 

Pôvodný článok z 19. apríla 2014

To znamená, že SpaceX je už naozaj blízko k zvládnutiu technológie znovupoužiteľnosti prvého stupňa jej raketového nosiča Falcon 9 a tým k poklesu cien za vynášanie nákladov na orbitu Zeme. A tým zas k revolúcii v kozmonautike a kolonizácii Marsu. Včera táto vízia zaznamenala naplnenie dôležitého míľnika. Poďme sa pozrieť ako to bolo.

Kozmorevolúcia v podaní SpaceX

ako ju sledujeme v našich článkoch od jej počiatkov ...

Začiatky, s už od prvého momentu jasnou predstavou kam to celé má smerovať v článku spred piatich rokov Falcon 1 a úsvit privátneho kozmického priemyslu

Prvý štart Falconu 9 v online reportáži z roku2010 a články o jeho ďalších štartoch.

Séria článkov o projekte Lúčny koník, s postupným pribbližovaním sa k pristávajúcemu prvému stupňu.

Zamyslenie sa nad kľúcovosťou roku 2014 v kozmonautike v článku 2014, historický rok v kozmonautike?

A nakoniec, pre tých zbehlých v angličtine, z iného zdroja, článok o možnej budúcnosti kolonizačnej vízie Marsu v réžii SpaceX, ktorý určite stojí za prečítanie.

Falcon 9 odštartoval včera o 21:25 stredoeurópskeho času. Od štartu, cez oddelenie prvého stupňa, beh druhého až po oddelenie Dragonu let prebehol hladko bez akýchkoľvek problémov. Mohli sme to sledovať v streamovanom priamom prenose. Nasledujúci záznam zo štartu ukazuje cestu Dragonu na plánovanú orbitu, z ktorej sa bude až do nedele postupne približovať k ISS.

 

 

Vráťme sa ale k pristávaniu  prvého stupňa. Ten po svojom oddelení vo výške 80 kilometrov mal rýchlosť rovnú desaťnásobku rýchlosti zvuku. Začala sa séria manévrov vedúca k jeho spomaleniu a pristátiu. Z kozmodrómu sledovali prvý stupeň pokiaľ sa dalo, až do momentu keď vo výške 8,5 kilometra dosiahol rýchlosť 1,1 Machu. Spomalil tak a desatinu rýchlosti po oddelení druhého stupňa.  Následne sa čakalo na údaje zo sledovacieho lietadla operujúceho v predpokladanom mieste pristátie. Tie prišli po pár hodinách, ukázali že prvý stupeň úspešne pristál pár stoviek kilometrov severovýchodne od Mysu Caneveral. 

Väčšinu najnovších údajov o úspechoch či neúspechoch misií SpaceX zverejňuje na svojom Twitter účte zakladateľ a CEO spoločnosti Elon Musk. Tentoraz ich bolo viacero. V nich uviedol, že letový počítač prvého stupňa vysielal ešte 8 sekúnd po pristáti, do momentu kým nespadol do vody a vertikálnej polohy. 

 

 

Fanúšikovia kozmonautiky oslavujú. Ak sa vízia SpaceX naplní až po kolonizáciu Marsu, včerajšok bude v jej príbehu jedným z najvýznamnejších dní. Vízia znovupoužiteľnosti, ktorá prinesie lacnejšie lety do vesmíru sa po včerajšku priblížila k realite. Elon Musk odhadoval, že ak všetko pôjde dobre, čo sa zdá zatiaľ ide, tak prvé pristátie na Zemi, po ktorom bude možné prvý stupeň dotankovať a bude môcť letieť opäť by mohli realizovať už budúci rok. 

 

Komentáre (3)
DonF
Je to pekné, fandím NASA a Space X aby sa konečne, podobne ako to predvádza Čína, dobíjanie vesmíru niekam pohlo po rokoch stagnácie. Len sa obávam, že tieto raketové motory nám nikdy neumožnia skutočné kolonizovanie našej slnečnej sústavy, na to potrebujeme "trochu" lepšie technológiu, nie reaktívne motory.
Nephilim
Xprize je cesta http://www.googlelunarxprize.org/
passco
Chcelo by to už tie plazmové motory .. Kým spravia s týmto nejaký raketoplán, tak sa nám minú aj všetko zdroje :D
Pridať nový komentár
TOPlist