Apple si vydýchol, obrovskú pokutu nedostane

 
Niekoľko rokov starý proces ohľadom iPod-ov bol ukončený. Víťazom sa stal Apple, ktorý tak nemusí zaplatiť pokutu vo výške $1 miliardy.

Pred pár dňami sme priniesli správu, v ktorej sa písalo o tom, že spoločnosti Apple hrozí vysoká pokuta za porušenie federálnych protimonopolných zákonov a Kalifornských zákonov o hospodárskej súťaži. Toto obvinenie pochádza ešte z roku 2005 keď Apple blokoval hudbu zakúpenú cez iTunes Music aby nebola prehrávaná na iných zariadeniach ako iPodoch. Toto blokovanie sa malo diať v období od 12. septembra 2006 do 31. marca 2009.
 
 
Apple za tieto počiny hrozila pokuta až vo výške $1,05 miliardy, ktorú však nakoniec nemusí zaplatiť. Po 3 hodinách rokovania totiž 8-členná porota na okresnom súde v Oaklande v Kalifornii rozhodla, že iTunes 7.0 prinášal originálne vylepšenia oproti predošlej verzii a Apple tak nemôže niesť zodpovednosť za porušenie protimonopolných zákonov. Inak povedané, Apple je nevinný. Na tomto verdikte sa jednohlasne zhodla celá porota.
 
Apple sa na margo rozsudku vyjadril, že produkty ako iPod a iTunes vznikli preto aby dali zákazníkom najlepší spôsob počúvania hudby na svete. Vždy keď sa aktualizovali tieto produkty priniesli užívateľom ešte lepší zážitok.
 
Patrick Coughlin, právnik, ktorý Apple žaloval a požadoval $350 miliónov ako odškodné sa vyjadril, že sa proti rozhodnutiu súdu chystá odvolať.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (22)
jk2
"aby dali zákazníkom najlepší spôsob počúvania hudby na svete" - riadne keci :-)))). Apple je mizerná firma, ktorá má za cieľ len jedno, odrbíávať spotrebiteľov predraženými produktami, odrbávať štáty takzvaným "optimalizovaným účtovníctvom",.... Je to vlastne zbytočná firma, ktorú držia pri živote ľudia, ktorí majú viac peňazí, ako si zaslúžia a potrebujú a kúpa "jabĺčka", je jeden zo spôsobov, ako ich neracionálne míňať a mať pociť falošnej výnimočnosti, že vlastním jabĺčkový produkt :-). Ale musím uznať, že predaj ilúzie im ide dobre :-). Škoda, že takto ľudia plátajú, diery vo svojom vnútri. Načo vlastne Apple existuje ? Nechápem. Je úplne zbytočný.
sphx
A ty si z akého tábora? :D
Bird
Apple je predražený len pre slovenske priemerné mzdy, v takmer žiadnej krajine od nás na západ s tým nemajú problém. a druhá vec, že je Apple predražený ľudia radi rozprávajú, ale popritom majú rovnako drahé smartfóny ( SGS 5, G3,G flex, HTC M8 atď...). na to už zrazu sú peniaze..
Karolkm
Kasli na to. Nema zmyslel komentovat jk2. Tu v UK je to uplne ine. Napriklad tu je dost velka rarita ked clovek vidi iny telefon ako Iphone. V kaviarnach vidis vacsinou Macbooky, aj ked obcas je vidiet aj Asus a pod. Na SK je to luxus, tu je to uplne bezne (ani sa nedivim pri tych platoch na SK).
kacmed
apply samsung atd atd atd vyrobene montovane u azijskych tigroch, cena za babku predava sa len znacka, ista nemecka firma vyraba mobil ovela ovela kvalitnejsi ako vsetky tieto komercne znacky, nepredavaju vase informacie tretim stranam ako tito sasovia a pytaju za to podstatne mensie prasulky
Ethos
blbost .. si len TY myslis !! ja som tu v UK a si nemysli ze ludia si tu kupuju jablkaa jak zemiaky .. zabudni .. tu sa seci zadlzuju .. setko splacaju dvoj rocne ! maju kontrakty .. a jeden kolega nema sice shitny apple ale ma samsung a plati £50 mesacne ! co sa mu aj ostatni anglici kolegovia divia .. ! Tkak ty @Karolkm si sice v uk ale nemas ponatia ze ty vidiz bezne imacy a apple produkty ale TO LEN PRETO lebo je tu 60 mil. ludi nie 6 mil ako na SK .. a zadruhe to maju na splatky ! Male percento ludi si kupi apple produkt ci samsung produkt bes splacania mesacne !
Bird
nemusia to kupovať jak zemiaky, ale aj tak to pre nich nie je obrovský problém. Minimálna mzda cez 1000 libier, a našich 350€ je predsa len rozdiel pri rovnakej cene iPhonu (540GPB/690€) . To si len TY myslíš !!
Karolkm
Bird..dakujem za podporu :). Ked uz musime zachadzat do detailov tak... Zo zaciatku som s priatelkou mal zakladny plat co je zhruba 1000lib v cistom (po skusobnej dobe 10tyzdnov). Za 1000 lib (1250+eur) v UK sa uzivia dvaja ludia uplne bez problemov (akurat nie v Londyne :D). A druhy plat nam ostaval na co sme len chceli. A to sa stale bavime o minimalnych platoch... Clovek ked sa snazi tak si najde lepsiu pracu a aj plat porastie, zivot maju ale najtazsi ti ktori stale len frflu.... Ked sa uz ale bavime o telefonoch tak som kupoval pred nejakym casom iphone 5 32GB (refurbished) za necelych 200lib (Ebay). co je nejakych 250eciek. Ked som si teraz otvoril bazos tak najlacnejsi som tam videl za 350eciek a to pouzivany. Ten co prisiel mne bol na nerozoznanie od noveho (kontroloval som napriklad lcd a bolo original ). Plus davali rocnu zaruku. Predali zatial 480ks...Tym chcem povedat ze ja si vazne nepotrpim na novinky pri telefonoch a nevidim dovod preco dat za mobil 500lib aj ked je to viac pocitac ako mobil, pointa ale je ze ak chcem tak mozem co by som mal na sk tazsie, respektive mensia skupina by si to mohla realne dovolit. Svojim komentarom sa nesnazim nikoho urazit, len som si myslel ze by to mohlo realne niekoho zaujimat.
Ethos
to je jedno oni nepozeraju na ich mzdu .. tu je kopa deti , studentov.. rodicia im to kupuju na kontrakty.. nikdy nekupia mobil rovno aj ked budu mat 3000 mzdu.. jasne ze sa najdu vynimky.. Ale si nemysli ze si tu ludia ziju - hola hej .. vsade su bohaty a menej bohay a chudobny.. ti kradnu :D a kupuju family packy .. tesco ponuka family pack.. rozne gimicky .. teras je novy pack iphone 6 a ipad mini 2 £24 mesacne ZA OBE devices a zakaznik musi zaplatit up front cost £50 setko na dva roky ..
mm
Apple je predrazeny v porovnani s inymi smartfonami... :nuts:
Bird
daj si prosím ťa na alze zoradiť smartfóny od najdrahších...
mm
Za cenu 1.4GHz dvojprocesorového 1GB RAMového iPhonu s displejom 1334x750 IPS 4.7" a fotoaparátom 8Mpx a za nižšiu cenu dostaneš Samsung s 2.7 4-jadrom, 3GB RAM a 2560x1444 AMOLED 5.6" displejom a fotoaparátom 16Mpx...
Bird
3GB RAM to musí mať aby to zvládlo ten posraný touchwiz od Samsungu. Android je otvorený systém, a preto ho už nikdy nechcem. Každý výrobca si to upraví svojim vlastným pomalým prostredím a neviem čím ešte. Ďakujem neprosím. iOS a WP sú ovela lepšie. (subjektívne, pre mňa). nezáleží koľko appiek mám nainštalovaných a spustených, vždy to pôjde rovnako rýchlo.Čo sa o Androide nedá povedaŤ.
ManDarkED
jk2 poloz si otazku kde by bol svet IT bez Apple ani Android by nebol tam kde je uz vobec vy sme nemali take dotykove displaye ake mame, Hudba ktovie ci by sme nahodou este stale nepouzivali CD alebo platili este stale tazke love nie Applu ale tych spolocnostiam kdotre produkuju hudbu a nie umelcom co ju tvoria a tak mozem pokracovat dalej. To ze blokovali tak ako blokovali tak preco asi jednak Apple uzavreta vec ale hlavne bez toho by ziadna hudba nemal lebo by im to ziadne studio nedovolilo to by bolo "oficialne piratstvo" ale ked toto nechapes tak potom ani radsej nic nepis a uz vobec nie take chobotiny.
Ethos
No ty si naivny somarik .. ze de by sme bili bes apple .. ty co si myslis ze apple vymyslel touch ? Ty nemas ani ponatia kto prvy vyrobil smartphone ! Bol to LG prada ! us bol vonku davno pred uvedeim iphone .. mas to popletne . Apple ti zamutil hlavu . A este jedna vec! Apple okopiroval Sony v minulosti .. PRETO je sony teraz tam kde je .. us slaba firma .. Kedysi najlepsia firma ! http://www.theverge.com/2012/7/26/3189309/apple-sony-iphone-design-inspiration-iphone-4-looked-old http://www.dailytech.com/Samsung+Apples+iPhone+Started+as+Sony+Ripoff/article25277.htm Jk2 to hovori 100% pravdu !
sphx
Jaj ten touch co zaznamenavalo na 3cm ne? Kazdy ma svoju pravdu.
Bird
prvý smartphone možno Apple nevyrobil, ale prvý masovo rozšírený a vyladený smartphone už áno.
Pjetro de
Tomu sa hovori sladka nevedomost, ked si niekto mysli ze veci ako dotykova obrazovka, tablet, dotykove pero a podobne blbiny vznikli v 2008-2009. A pritom to bolo uz v 90. rokoch. Existovala spusta experimentalneho hardveru a experimentalnych pristupov a konceptov, ale 99% z nich sa nepresadilo: http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/31258-pc-nejzapomenutejsi-platforma-budoucnosti?start=1 ... (clanocek ma 8 kapitol) Preco? Zcasti kvoli obmedzenej technologii (predsalen pred 20 rokmi to nebolo ono) a zcasti kvoli tomu, ze show nerobil Pista Robota. Pista Robota nebol osobnost IT, Pista Robota bol v prvom rade obchodnik, manager a manipulator. To mu slo.
Ethos
ale bavime sa o smartphoone ako takom .. to je jasne ze us boli PDA-cka sitne v minulosti .. vtedy bol popredi PALM .. firma s PDA.. iphone a ostatne smartphony zabili PALM totalne..
mm
Dotykovy displej vznikol v 1968. v CERNe vo Svajciarsku a ako prvý ho na pocitac dali HP v 80. rokoch... Si trochu nieco precitaj nez zadries takuto sprostost.
passco
Dobre ráno stará mama.. Keby čítaš tak vieš, že 99% technologií čo používa Apple nevymslela ale len prevzala od zručnejších a poskladala do krabičky.. Im pripisovať nejaký uspech je na smiech v prvom rade su to tý vďaka nim máme elektroniku. Keby nie je iOS a Android časom by prišiel niekto iný s tým tak nerozpravaj aký prevrat sa stal ..Žije tu 7 miliard ludí čiže možnosť duplicity nápadov je priam idealna.
passco
To je odvôvodnenie inak ako hovado .. 8 oviec, ktoré dostali každý sadu Apple produktov a prišli na to, že su božský :D
Pridať nový komentár
TOPlist