Loď, na ktorú budú pristávať rakety

SpaceX chce s prvým stupňom rakety Falcon 9 pristávať na loď v Atlantickom oceáne. To vieme už dlhšiu dobu. To, čo sme doteraz nevedeli a o čom sa sporili fanúšikovia kozmonautiky už mesiace bolo, aký typ lode to je. Tiež o tom, čo to znamená pre koncept znovupoužiteľného nosiča, na ktorom SpaceX pracuje.

Situácia sa pomaly vyjasňuje. Elon Musk na svojom Twitter účte zverejnil dvojicu krátkych komentárov a fotku lode, z ktorých vyplýva nasledujúce. Loď, na ktorú bude prvý stupeň Falconu pristávať má plošinu dlhú 91,4 a širokú 30,5 metra. S odklápateľnými krídlami bude široká 52 metrov. Loď Musk nazval dronom. Pôjde teda o automatickú loď bez posádky, čo ani neprekvapuje, keďže na loď bude pristávať prvý stupeň rakety, čo môže byť z mnohých hľadísk nebezpečné. Loď dokáže udržať svoju pozíciu s presnosťou 3 metre aj v búrke.

Ukazuje sa, že loď nebude používaná len na pristávanie. Špekulovalo sa, že na nej prvý stupeň Falconu pristane a loď ho potom prevezie k pobrežiu Floridy, kde je Kennedyho vesmírne stredisko. Ukazuje sa, že loď sa stavia tak, aby na nej v budúcnosti bolo možné opakovane prvý stupeň natankovať a ten potom sám odletí späť na kozmodróm.

O prvé pristátie na lodi sa SpaceX pokúsi 16. decembra 2014. Falcon 9 v utorok 16. decembra odštartuje z Kennedyho vesmírneho strediska na ďalší zásobovací let CRS5 k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Misiu CRS5 budú s napätím sledovať fanúšikovia kozmonautiky na celom svete, práve kvôli pokusu o pristátie na lodi. Budeme s napätím sledovať, či sa SpaceX podarí s prvým stupňom Falconu 9 trafiť na loď a pristáť na nej.

 


Komentáre (1)
AndrejTab
falcon - to su tie vybuchujuce ?
Pridať nový komentár
TOPlist