Nvidia prekvapila a predstavila novú kartu Titan X

 
Privítajte prvého Titana architektúry Pascal. 12 miliárd tranzistorov, 12GB pamäte, brutálny výkon, no a samozrejme aj vysoká cena.

Po uvedení výbornej mainstreamovej grafickej karty GTX 1060 sme nečakali, že by sme sa v blízkej dobe dočkali novej karty od nVidie a ak áno, prichádzala do úvahy GTX 1050. Nvidia však včera prekvapila a predstavila nového Titana, ktorým je konkrétne Titan X. Pozornejší z vás sa možno pozastavili pri názve nakoľko nVidia už pred vyše rokom predstavila kartu s rovnakým názvom. Je to naozaj tak a zákazníci tak budú zrejme mierne zmätení pri výbere karty.
 
  
 
Nový Titan X je však už postavený na architektúre Pascal a nie Maxwell a obsahuje nové jadro GP102 vyrobené 16nm procesom. Jadro obsahuje až 12 miliárd tranzistorov a až 3584 CUDA jadier uložených v 56 výpočtových blokoch. Základný takt jadra je 1417MHz, s Boost poskočí na 1531MHz. Predošlý Titan X má iba 3072 CUDA jadier s taktom 1,08GHz. Karta obsahuje 224 texturovacích jednotiek a 96 rasterizačných. Veľká 12GB GDDR5X pamäť je s jadrom spojená cez 384-bitovú zbernicu. Frekvencia pamäte je 10GHz. U TItana by ste zrejme očakávali už HBM2 pamäte, na tie si však zrejme budeme musieť počkať až do ďalšej generácie.
 
  
 
Karta poskytuje pamäťovú priepustnosť 480GB/s a výpočtový výkon až 11TFLOPs. Rovnako ako starší Titan X, aj nový vyžaduje napájanie 8-pinového a 6-pinového konektora. TDP karty je rovnako 250W. Nvidia však uvádza, že nový Titan X je až o 60% výkonnejší ako starší Titan X postavený na architektúre Maxwell a 3x rýchlejší ako pôvodný Titan.
 
Dostupnosť karty je naplánovaná na 2. augusta v USA a v Európe. Karta sa bude predávať za $1199.
 
Komentáre (3)
Viktor (loleqboleq)
tak toto je riadne nečakané...ja by som čakal veľké pascaly až na jeseň a veľký-menší GP102 v zime...tak uvidíme, že by sme sa dočkali skôr ?
Robo7
NVIDIA obsadzuje trh rýchlejšie ako by konkurent chcel, chlapom v AMD neostáva nič iné ako pridať. :-) Som zvedavý na výkony v hrách hlavne pri 4K. Zaujala ma vysoká teplota ktorú zvládne nový čip.
TechLogic
Ze by som konecne mohol na 4K aj hrat?
Pridať nový komentár
TOPlist