Rolls-Royce chce uviesť diaľkovo riadenú loď do roku 2020

 
Spoločnosť Rolls-Royce zjavne nechce limitovať svoje robotické plány len na luxusné automobily. Britská firma predstavila smelé plány na nasadenie diaľkovo ovládaných nákladných plavidiel.

Ideou je vybudovať akúsi virtuálnu palubu, na ktorej môže posádka sediaca v kancelárii na pobreží ovládať každý aspekt riadenia lode. Pomáhať by im pritom mali VR kamerové pohľady a takisto aj drony, vďaka ktorým by mohla posádka odhaliť problémy, ktoré ľudské oko na palube lode nie je schopné zachytiť. Rolls-Royce tak chce navrhovať lode, na ktorých palubu nebude musieť vkročiť žiaden človek.
 
 
V ideálnom scenári spoločnosti by jeden jediný pracovník riadil hneď niekoľko lodí, a behom krátkeho okamihu by sa vyriešil problém s nedostatkom posádky. Podľa slov Rolls-Royce sľubuje prechod na lode bez ľudskej posádky hneď niekoľko výhod. Na takýchto lodiach by nemusel byť umiestnený kapitánsky mostík, či obytné priestory pre členov posádky, čím by sa zväčšil priestor pre uskladnenie prepravovaného tovaru. Takisto by diaľkovo riadené lode mali byť oveľa viac bezpečnejšie a efektívnejšie, keďže by sa z rovnice dostal faktor ľudskej chyby. Na druhej strane môžeme hovoriť o zredukovaní pracovných miest, no takýto prístup by dovoľoval vzdialeným posádkam vykonávať viac zložitejšie a komplexnejšie úlohy.
 
Spoločnosť Rolls-Royce by chcela do roku 2020 uviesť prvú diaľkovo ovládanú nákladnú loď, a očakáva, že v priebehu najbližších 20 rokoch bude disponovať hneď niekoľkými autonómnymi plavidlami.
 
Zdroj: engadget
 
Pridať nový komentár
TOPlist