Intel budúci rok predstaví procesory na 14nm procese, Cannon Lake neprídu

Intel má pravdepodobne opäť problém s novým výrobným procesom, v tomto prípade 10nm.

Dočkáme sa tak zrejme opäť "tick-tock" a teda procesoroch postavených na 14nm procese. Procesory dostanú označenie Kaby Lake. To už bude tretia architektúra procesorov postavených na 14nm. CannonLake sa tak odkladajú.

U spoločnosti Intel si už začíname zvykať, či je to už z technologických alebo konkurenčných dôvodov na tento "tick-tock cyklus". Kaby Lake by mali priniesť opäť zlepšenie v efektivite a zrejme vyššie takty. Architektúra má vychádzať zo Skylake. Ešte v roku 2013 Intel poukázal nato, že dodržiavať Moorov zákon začína byť problém.

Kaby Lake by mal prísť v 5 radách – Y pre BGA1515 s 2 jadrami a GPU GT2, TDP nastavené na 4,5W. Ďalej U – rada pre BGA1356 opäť s 2 jadrami, GT2, resp. GT3 – v tomto prípade príde s 64MB eDRAM. H-čková rada bude určená pre BGA1140 s TDP 35 resp. 45W, GPU bude poháňať čip GT2, resp. GT4. V prípade GT4 sa dočkáme až 2×128MB eDRAM, to by mohlo znamenať vysoký výkon čipu ale zároveň oveľa vyššiu priepustnosť než v prípade použitia 64MB. V tomto prípade sa dá dokonca špekulovať, či nepôjde o dve spojené dvojjadrá.


Rada – S smeruje do desktopu. Pôjde o dvoj a štvorjadrá s TDP od 35 až 91W. V tomto prípade budú procesory bez grafického čipu, s čipom GT2 ale aj GT4 a 64MB eDRAM. Procesor s TDP 91W by mal byť opäť odomknutý čip. Jeden z dôvodov odkladu 10nm sa uvádza, že Intel plánoval zaviesť 6-jadrá aj do mainstreamu. Dôvodom mal byť obrovský problém s odvodom tepla u tak malých čipov ako by boli 2 a 4-jadrá. 

Okrem toho na tento rok náš čaká ešte Skylake, ak ste očakávali pájku v procesore i7-6700K, tak opäť vás sklameme. Intel použil medzi čip a IHS lacnú pastu.

Intel ako sa dá očakávať, odmietol leaky komentovať.

Zdroj: benchlife, B-T

Komentáre (1)
elementar
uz sa neviem dockat o 5% vykonnejsich procesorov kek
Pridať nový komentár
TOPlist