Najväčšia fotka na svete má 365 gigapixelov

 
Panoráma Álp poskladaná zo 70 000 fotiek má 46 terabytov a 365 gigapixelov. Ak si ju chcete vytlačiť pripravte si papier veľký ako futbalové ihrisko.

Tím fotografov, ktorý viedol Filippo Blengini strávil v roku 2014 35 hodín čistého času v priebehu 2 týždňov fotografovaním Álp. Čeliť museli nadmorskej výške asi 3,5km a mrazom okolo -14°C. Výsledkom je však obrovská panoráma, o ktorej sa hovorí ako o najväčšej fotografii na svete. Fotka "zošitá" zo 70 000 fotiek má totiž neuveriteľných 365Gpx a veľkosť 46TB.
 
 
Portál The Telegraph tvrdí, že ak by ste si túto panorámu chceli vytlačiť pri rozlíšení 300dpi potrebovali by ste papier veľký asi ako futbalové ihrisko. Fotografi použili na fotenie Canon EOS 70D DSLR s objektívnom Canon EF 400mm f/2.8 II IS, ktorý bol upevnený na robotickom ramene.
 
Poskladanie fotiek do jednej veľkej panorámy trvalo údajne viac ako 2 mesiace. Teraz vám však už nič nebráni v jej preskúmaní. Pri dôkladnom priblížení môžete vidieť dokonca horolezcov v stenách, ktorí zdolávajú končiare.
 
Zdroj: gizmodo
 
Komentáre (7)
Jan2324
Malo by to priblížiť až do atómov, to by bola kvalita...
Shatterhand
Ak mi povieš že asi akým činom by sa to dalo dosiahnuť, tak ti vybavím nobelovku.
passco
Klasický HP skener a ideš.. Robota na 200 generacií :D
Shatterhand
Ty si tuším ďalší kandidát na nobelovku...
passco
Tušenie ti v živote toho moc nedá...
Fremen
mohli najst lepsi vyhlad uz ci nie ? 80% zaberu je vlastne nic ..... mohli rovno tunel nejaky nafotit .. a daco by bolo vydno na oboch koncoch :P
Martin Kotas
Když už si dám práci s takovou fotkou tak by to chtělo vyčistit i snímač. Při přiblížení jdou vidět nečistoty.
Pridať nový komentár
TOPlist