Prvé obrázky Radeon R9 390(X) a GeForce GTX 980 Ti

Johan Andersson odhaľuje znovu ako prvý novinku od AMD. Tento krát je to high-end grafická karta založená na Fiji GPU...

"Tento nový ostrov je naozaj ohromujúce GPU", sú jeho slová pod obrázkom neznámej AMD Radeon grafickej karty. Nespomína jej názov, viaceré indície ale napovedajú, že sa jedná o Fiji. Obrázok vytvorený mobilom sa zhoduje s už zverejneným render obrázkom Radeon R9 390(X). Dĺžka karty je tiež nezvyčajne malá a nevidieť ventilátor. To naznačuje použitie HBM pamäte a vodného chladenia.

Andersson sa v príspevku ešte poďakoval AMD za novú grafickú kartu a dodal, že bude zmysluplne použitá. Dá sa preto predpokladať, že jeho Twitter príspevok je súčasťou oficiálnej marketingovej kampane.

Objavili sa tiež obrázky a informácie konkurenčnej karty, GeForce GTX 980 Ti. Jej predstavenie má byť už o týždeň. Na rozdiel od doterajších špekulácií nemá mať grafická karta jadro GM200 so všetkými aktívnymi výpočtovými jednotkami, ako je to v prípade Titan X. Z celkového počtu 24 SMMs majú byť dva deaktivované, čo znamená 2816 CUDA cores a 176 texturovacích jednotiek (na rozdiel od 3072 CUDA cores a 192 texturovacích jednotiek, ktoré má Titan X). Znovu potvrdených 6 GiB VRAM, znamená polovičnú kapacitu oproti Titan X. Ďalšie špecifikácie nie sú známe. Špekuluje sa frekvencia 1 GHz pre jadro (bez boost) a 7 GHz GDDR5 pamäť napojená na 384 bit zbernicu. Vďaka väčšej rezerve v celkovej spotrebe, má byť boost vyšší ako na Titan X.

zdroj obrázku je Hardware Battle

Prvé obrázky a výkon GeForce GTX 980 Ti zverejnil server Videocardz.com. Jej chladič sa až na označenie, zhoduje s chladičmi high-end GeForce grafických kariet posledných rokov. Výkon má byť v závislosti od rozlíšenia na úrovni Titan X, respektíve mierne nad. Vďaka polovičnej VRAM má byť cena oveľa atraktívnejšia, 750 až 800 USD. 

Zdroje: rôzne, uvedené v novinke

Pridať nový komentár
TOPlist