Samsung má hotové rýchle 128GB UFS 2.0 pamäte pre smartfóny

 
Budúce high-end smartfóny sa zrejme dočkajú výrazného zrýchlenia. Nové pamäte UFS 2.0 štandardu vstupujú do masovej produkcie.

Samsung to nie je sú len smartfóny, televízory či iná spotrebná elektronika. Táto juhokorejská spoločnosť patrí medzi popredných lídrov vo výrobe pamäťových čipov a čom presvedčila aj nedávno pri uvedení eMMC 5.1. Teraz sa však pochválila ešte väčším úspechom, ktorým je dokončený vývoj 128GB UFS 2.0 pamätí. Malo by ísť zároveň o vôbec prvé 128GB pamäte toho štandardu na svete a Samsung dnes zahajuje ich masovú výrobu.
 
 
Čo je na týchto pamätiach také nezvyčajné? UFS 2.0 (Universal Flash Storage) rozhranie je vôbec najpokročilejším JEDEC štandardom a umožňuje dosahovanie vysokých rýchlostí. Zatiaľ čo drvivá väčšina súčasných high-end smartfónov využíva eMMC 5.0 pamäte, Samsung UFS 2.0 pamäte ponúkajú až 2,7-krát vyšší počet I/O operácii, konkrétne 19000IOPS. UFS využívajú totiž takzvaný Command Queue, ktorý zrýchľuje rýchlosť vykonávania príkazov v pamäti prostredníctvom sériového rozhrania. To v porovnaní s 8-bitovým paralelným rozhraním používaným v eMMC štandarde výrazne zrýchľuje spracovanie dát.
 
Výsledkom sú tak nie len vysoké hodnoty IOPS, ale aj sekvenčné čítanie a zápis, ktoré sa približuje hodnotám z SSD. Pri náhodnom zápise dát dokážu UFS pamäte pracovať na 14000IOPS, čo je 28-krát rýchlejšie ako konvenčné externé pamäťové karty. To umožní smartfónom zaznamenávať aj náročné videá v Ultra HD rozlíšení. Náhodné čítanie je 12-krát rýchlejšie ako u klasických high-end pamäťových kariet s 1500IOPS. To všetko sa má diať pri polovičnej spotrebe elektrickej energie.
 
Tieto pamäte bude navyše možné s využitím ePoP techniky ukladať na seba, čím sa ušetrí asi 50% miesta. UFS 2.0 pamäte od Samsung-u budú dostupné v 128GB, 64GB a 32GB kapacitách. Je dobré, že Samsung upustil od menších kapacít, ktoré prestavali stačiť a v triede high-end smartfónov by malo byť minimum aspoň 32GB. Spoločnosť očakáva, že UFS bude spĺňať potreby zákazníkov v high-end segmente, zatiaľ čo eMMC pamäte sa budú objavovať v strednej triede a v zariadeniach zameraných na čo najnižšiu cenu.
 
 
Pridať nový komentár
TOPlist