Vedci vyvinuli rádioprijímač veľký ako mravec

 
Skupina vedcov zo Stanfordskej univerzity vyrobila rádiový prijímač iba vo veľkosti mravca. Navyše, tento prijímač nepotrebuje žiadny externý zdroj energie!

Na obrázku môžeme vidieť prijímač v porovnaní s mincou. Prijímač je vyrobený z kúska kremíku a má iba desatinu rozmerov bežnej Wi-Fi antény. Napriek mravčím rozmerom sa vedcom podarilo na malý priestor vtesnať prijímaciu anténu, vysielaciu anténu a drobný mikroprocesor.
 
 
Extrémne malé rozmery však nie sú jedinou zaujímavosťou tohto zariadenia. Tou druhou je, že na svoj chod nepotrebuje prijímač žiadny externý zdroj energie, teda napríklad žiadnu batériu. Všetku energiu potrebnú pre svoj chod získava z okolitých elektromagnetických vĺn. Spotreba čipu je taktiež veľmi malá a ak by k nemu bola pripojená jediná AAA batéria, vydržal by pracovať asi po dobu 100 rokov.
 
Cieľovou destináciou takýchto maličkých prijímačov by mali byť zariadenia iniciatívy IoT (Internetu vecí). Čip pracuje na frekvenciách v rozsahu od 24GHz po 60GHz, ktoré majú krátke vlny a horšiu schopnosť prechádzať prekážkami takže komunikácia bude možná iba na vzdialenosť pár desiatok centimetrov. Paleta zariadení, v ktorých by malý čip mohol byť použitý je naozaj široká a dobrou správou je aj výrobná cena čipu, ktorá dosahuje iba pár centov.
 
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (1)
Karolkm
Tak to som si doteraz myslel ze AAA bateria sa vibije sama do nejakych 10r a tu pisete ze ten zazrak ma vydrzat 100r :D
Pridať nový komentár
TOPlist