Deti budú v škole vyučované robotmi namiesto ľudských učiteľov

Nová éra vyučovania začína. V Abu Dhabi nahradia ľudí učiteľov, roboti a humanoidi.

Medzinárodná škola Merryland v Abu Dhabi časti Mussafah spustila projekt tzv. robotických tried s viac ako 30-timi robotmi a humanoidnými robotmi s umelou inteligenciou. Humanoidní roboti AISOY so vstavaným Raspberry Pi budú vyučovať základy sčítania a odčítania. Ďalšie typy robotov Nao Evolution Humanoid z Francúzska budú vypomáhať so špeciálnymi potrebami detí. Nao vie chodiť, rozprávať a rozpoznávať emócie. Ďalej môže byť naprogramovaný na odpovedanie na témy týkajúcich sa robotiky, informatiky, interakcie človek-robot a aj spoločenských vied.

Ďalším z radu robotov je robot Genibo Dog, ktorý zaspáva v prípade zníženej pozornosti detí. Ako bude deťom nápomocný ostáva nejasné. Zakladateľka školy Merryland, Susheela George vyberala spomedzi veľkého množstva a typov robotov. Jej cieľom je pomocou robotov formovať budúcich vedcov, dizajnérov, inžinierov a vedúcich pracovníkov vo svojich odboroch. Škola investovala do robotického laboratória vyše 103 000 eur kde bude tiež vyučovať robotiku. Do laboratórií budú mať prístup študenti 3. až 12. ročníka.

Robotické laboratórium je len prvým krokom na ceste za rozvojom ďalších projektov, ktoré má škola v pláne. Neskôr plánuje zaviesť odbor robotika, kde sa budú deti učiť napr. zostaviť robota od nuly. Na pokročilej úrovni sa prejde k programovaniu s umelou inteligenciou. Laboratórium bolo otvorené 22.8. a na otváracom ceremoniáli boli prítomní poprední predstaviltelia Oxfordu, Harvardu a veľvyslanci Indie a Pakistanu v Saudskej Arábii. Vyvstáva tu otázka, do akej miery je človek ochotný nechať robota zasahovať do svojho života. Nie je jasné aký dopad bude mať vyučovanie detí robotmi oproti prístupu ľudského učiteľa. Aký máte na to názor? Vyjadrite sa v diskusii.

Zdroj: gulfnews.com

Komentáre (11)
Hrochy
Vdaka textom, ktore napisali ludia a vlozili do nich svoje osobne skusenosti ich moze reprodukovat akakolvek lepsia zostava reprakov s mikrofonom + adekvatny SW. Realita ale bude ina, lebo "umela" inteligencia nebude vediet vytvorit priklady pre lepsie pochopenie problematiky zo svojo "realneho zivota". Studentom nestaci hovorit, ako sa to robi, co to je, ale hlavne, preco sa to tak robi a na co to je! Ake to ma vyhody a nevyhody. Ak sa uci bez prikladov realneho nasadenia, skonci to ako vyucovanie matematiky na strednej skole :D. Vzorce, ktore vedia pouzit, no nevedia preco to pocitaju a ani odkial tie vztahy vobec prisli.
Meno:
90% ucitelov aj tak len odrecituvava to co je v knizke
Pjetro de
Ucitelsto som vystudoval a zo skolstva som odisiel. Za ten plat by to u mna bolo dnes 99%. Spamataj sa, ucitelstvo nie je zamestnanie, ale poslanie ! Inak sa k tomu za tu almuznu a za tie podmienky neda pristupovat. A ja chcem chodit do ZAMESTNANIA (+ byt adekvatelne ohodnoteny) a nie do charitativneho, reholneho, POSLANIA zaoberat sa delikventami ! Minochodom do poslania miesto zamestnania chodia napr. este zdravotnici ...
Anna13
Je to šialene, ako ľudsky cit k človeku, hlavne dospievajucemu človeku, už od základov, bude plne odopierany a tak z týchto deti sa budú postupne stavať roboti tiež. A o to ide, aby človek prestal vnímať cez seba, stal sa ako robot a tak poslúchali ako robot. Mocnosti zla vedia o co ide, a ich dlhodobý plán je dobre prepracovaný. Plány Zla sa nekuju za deň a ani mesiac a mi rok, sú to desaťročia dopredu pripravované scenáre, človek z pohladu desaťročí rešpekt. Storočí ťažko zachytí celkový obraz "hry".
Pjetro de
Nie je jasné aký dopad bude mať vyučovanie detí robotmi oproti prístupu ľudského učiteľa. Aký máte na to názor? Vyjadrite sa v diskusii. Akoze to nie je jasne? Jasne to je. Plne suhlasim. Pani a panie z robotickeho ustavu asi zabudli ze v sklole sa nielen vzdelava, ale aj vychovava. Casto krat sa v niektorych pripadoch bohuzial v skole vychovava viac ako doma. Bez prepacenia je to neskutocna chujina. Nielen z hladiska ucenia: som strasne zvedavy ako by robot odpovedal na otazku decka: "a naco mi to je, ked su kalkulacky a pocitace". Dnes mam na take primitivne otazky odpoved, ktoru pochopi aj ten najdementnejsi pubertak a uzna jej spravnost kazdy priemerny pubertak. Ako by robot viedol decka k niektorym v spolocnosti ziadanym vlastnostiam, ci budoval rebricek hodnot ... atd ...
Karolkm
Roboti su buducnost a ta buducnost je omnoho blizsie ako sa moze zdat. Kvalita vyucby na skolach znacne kolise. Osobne vidim (aspon na teraz) vacsi vyznam v programovej vybave. Ak by dokazali vyvinut software ktory dokaze efektivne naucit aspon urcite casti napr. matematiky bola by to vyhra. Ten rozdiel je v tom ze kazdy clovek je iny a ucitel sa musi prisposobovat celej skupine co vzdy znamena problem, pretoze sa znizuje efektivita vyucby. Ak by ale kazdy ziak mal povedzme na tablete software, ktory bude ''trpezlivy'' a bude analyzovat pristup cloveka k danej problematike a prisposobovat vyucbu. Tak budeme mat ludi, ktori realne aj problematiku ovladaju a nie ako teraz ze sa vsetko bifluju. Co mi pripomenulo starsiu verziu Microsoft vision https://www.youtube.com/watch?v=bwj2s_5e12U
Pjetro de
Kuratenko, matematika nie je nic ine ako schopnost deduktivne, kauzalne, exaktne, rigorozne a logicky mysliet - a to ta robot nenauci. O nic viac o nic menej. 99,9% populacie nechape co je matematika a mysli si, ze matematika su nezmyselne slovne ulohy a matematika konci pri spocitani sumy pri pokladni. Tam sa matematika ani len nezacala. Je to smutne a sucasne krasne sa prelina ontogeneticky a fylogeneticky vyvoj (napr. aj vedy). 99,9 % populacie ma dnes predstavu o matematike taku, aka bola matematika pred 3000 rokmi (teda poznatkami akoi dnes na ZŠ, resp. prvej triedy gymnazia + nejake divne aplikovanie tychto poznatkov nejakymi divnymi učencami v praxi).
passco
Ved ucitelia su iba roboti .. opakuju ako papagaj čo je napísané ..
Hrochy
Vidis, a ti, co maju aj prakticke skusenosti a sucasne su vyrecni, vedia podat veci velmi slusne :).
Pjetro de
Pozri si co som napisal vyssie o tom ako ucitelia ucia. Dalsia vec je to, ze ten kto vystuduje ucitelstvo v nom velmi casto neostava. Ucitelmi sa stavaju nekvalifikovani, resp. PRE DANY PREDMET nekvelifikovani ludia - pr. niekto vystudoval ucitelstvo telesna + biologia a uci matiku + fyziku. O tom ako je motivovany tou trapnou almuznou pisem vyssie. O tom ako klesa aj vzdelanost samotnych mladych ucitelov sa da tie napisat elaborat.
Ide babka nakupovat
Píp, deti, nemáte budúcnosť.
Pridať nový komentár
TOPlist