Muž si vytlačil na dvore nádherný hrad z cementu

Dvojročná práca ukončená len pred dvomi dňami slávi všade obrovský úspech.

S 3D tlačiarňami sa dajú robiť doslova "psie" kúsky. Príkladom je aj Andrey Rudenko rodák z Minessoty, ktorý pred dvomi rokmi započal projekt stavby hradu vytlačeného len pomocou 3D tlačiarne. Keďže samotnú tlačiareň akú potreboval nedostal kúpiť, musel si ju celú doma vyrobiť. Pri stavbe tlačiarne sa potýkal s mnohými prekážkami. Častým problémom bolo zatvrdnutie cementu v tryske. Dlhý čas mu trvalo kým našiel správnu konzistenciu cementu a zároveň aj požadovanú šírku a hrúbku nanášanej vrstvy.

V začiatkoch kedy sa potýkal s problémami mu ani najbližší neverili, že by sa projekt mohol posunúť ďalej. Usilovnosťou a pevnými nervami predsa prekonal hlavné prekážky a uspôsobil tlačiareň presne podľa svojich požiadaviek. Nanášaná vrstva má teraz hrúbku 1 cm a šírku 3 cm. Hrad musel staviať po častiach, ktoré neskôr spolu spojil. Potrápil sa taktiež pri stavbe špicatej veže a nemálo aj pri osádzaní najvyššie položených častí hradu.

Po získaných skúsenostiach a finálnom ukončení hradu prehlásil, že sa teší na ďalší projekt ktorý bude pre neho ešte väčšou výzvou. Ďalší projekt je plne obývateľný dom, ktorý chce vytlačiť v jednom kuse a naraz. Za dva roky si už okolo seba vytvoril tím spolupracovníkov a spoločne veria v úspech ďalšieho projektu.

Projekt realizácie stavby domu musí byť naplánovaný aj podľa ročného obdobia. Rudenko tvrdí, že najlepším obdobím kedy začať je koniec jesene a zima. Materiál sa nebude v nižších teplotách roztekať a spôsobovať problémy. Je otvorený podpore a spolupráci jednotlivcov ale taktiež aj staviteľských spoločností. NIe je ďaleko deň kedy si budeme môcť objednať dom vytlačený na 3D tlačiarni.


Na jeho stránke si môžte pozrieť celú fotogalériu ako hrad vznikal. 3D tlač oslovila aj vesmírnu agentúru NASA, ktorá spoločne s výrobcom 3D tlačiarní MakerBot vyhlásila súťaž o najlepšie projekty domov, ktoré by mohli jedného dňa stáť na Marse.

Komentáre (2)
kinedryl
vyborne, toto je buducnost stavania. aj ked napad to nie je novy a rozne firmy to uz dlhsie skusaju a vyvijaju v "normalnych" mierkach :)
Lyzicka
buducnost stavanie to asi nebude... ale zvysi to dostupnost atypickych tvarov
Pridať nový komentár
TOPlist