Trh s počítačmi začal opäť stúpať

Po dlhých mesiacoch neustáleho znižovania predaja osobných počítačov sa pád zastavil a krivka na grafe začala opäť stúpať.

Dodávky počítačov v Európe, strednom východe a Afrike začali stúpať. Podľa informácií z International Data Corporation (IDC) dosiahol počet dodaných kusov 21,9 milióna za druhý kvartál tohto roku. Ide o 10,5%-tný nárast až po siedmych kvartáloch neustáleho znižovania dodávok. Najvyšší nárast bol zaznamenaný v západnej Európe, kde dosiahol až 25%.

Chrystelle Labesque vedúca výskumu v IDC EMEA Personal Computing povedala, že maloobchodný predajcovia, ktorý vsadili na lepší dizajn, funkcií produktov a ich primeranú cenu sa teraz tešia z vyšších tržieb. Propagačné činnosti a príprava predajcov pred začatím školskej dochádzky taktiež podporili trh. Trh bude podrobnejše sledovaný pred začatím školskej dochádzky.

Za zvýšenie predaja môže pravdepodobne aj fakt, že trh s tabletmi bol nasýtený a nastáva obdobie, kedy sa ľudia vracajú späť ku klasickým počítačom. Ďalšie zvýšenie predaja podporil aj koniec oficiálnej podpory Windows XP, čo sa na druhej strane neprejavilo vo zvýšených predajoch pre Microsoft. Ten so svojím Windows 8.x naďalej stagnuje v porovnaní so svojimi predchodcami, ktorí si udržiavajú stále vysoký podiel na trhu. Ide jasne o Windows XP a Windows 7.

Štúdia sa zamerala aj na Chromebooky od Google. Ich vzrastajúci predaj je zmiernený ich obmedzenou dostupnosťou. Tretí kvartál môže prispieť k výraznému nárastu predaja, pretože Google oznámila dostupnosť vo viacerých krajinách od začiatku júna. Predaje vo východnej Európe išli z roka na rok o 6% dole, čo IDC pripisuje nestabilnej politickej situácii v tomto regióne.

Čo sa týka značiek, tak HP si udržiava naďalej odstup od všetkých každoročne o 27%, Acer dosiahol už tretie miesto a napríklad MSI sa dostala do prvej desiatky po prvý krát.

Zdroj: theinquirer.net

Pridať nový komentár
TOPlist