Veda rozhodla: najlepším syrom na pizzu je mozzarella

 
Veda vyriešila už mnoho záhad a najnovšie si posvietila na syry pre pizzu. Víťazom sa stáva....mozzarella!

Výskum publikovaný v časopise Journal of Food Science sa snažil rozlúštiť hádanku, na ktorú mnoho ľudí hľadá odpoveď už celé roky. Štúdia sa zamerala hlavne na súhru syrov na pizzi keď je upečená. Vo videu vysvetľuje profesora Bryony James prečo sa rozhodli za najvhodnejší syr vyhlásiť práve mozzarellu.
 
 
Súpermi mozzarely boli aj iné syry ako čedar, Colby, eidam, gruyere a provolone. Na vybratie víťaza poslúžil stroj, od ktorého vedci dostali objektívne dáta miesto subjektívneho ľudského rozhodovania. Mozzarella vyhrala vďaka svojmu nízkemu obsahu oleja a celkovej elasticite, ktorá chýbala konkurencii. Syr buble a dokáže sa upiecť do hneda vďaka svojej prirodzenej pružnosti. Na druhej strane čedar nie je tak pružný a preto sa nedokáže upiecť do hneda. To isté platí aj pre syry eidam a gruyere.
 

Výskum sa môže zdať trochu nepotrebný no profesorka James hovorí, že porozumenie syra na mikroúrovni by mohlo prispieť k vývoju zdravších jedál s nízkym obsahom tuku pričom by zostala zachovaná ich delikátna chuť. Pizzou sa v minulosti zaoberala aj armáda keď sa rôznymi metódami pokúšala predlžiť jej životnosť.
 
Nabudúce sa výskumný tím možno zameria na omáčky pre pizzu, ktoré boli z tohto testu zámerne vynechané.
 
 
Komentáre (5)
NechTiNejebe
Najlepsi syr na pizzu je ten, ktory mi chuti najviac.
jaro12
podla mna si moze dat kazdy na pizzu syr, ktory mu chuti...... http://recepty.pozri.sk/recept-vynikajuca-domaca-pizza-440 mozno rozhodne aj kombinacia dalsich surovin........
LudomSibe
ty brdo, tak toto je informacia... ludom svitori vazne a od nudy nemaju co... ???
passco
Co chutna pizza sa da spraviť aj z ineho syra no mozza je mozza.. Inak ked sa to zobere pôvodom, tak prvotné verzie pizze sa nerobili z mozzarelli a tuším ta najzakladnejšia bola z hrudov syra prekladane 2 cesta a potreta medom a korením .. Viac vsak by mali skúmať, prečo si ludia pokazia pizzu legendárnym kečupom :D
passco
Co chutna pizza sa da spraviť aj z ineho syra no mozza je mozza.. Inak ked sa to zobere pôvodom, tak prvotné verzie pizze sa nerobili z mozzarelli a tuším ta najzakladnejšia bola z hrudov syra prekladane 2 cesta a potreta medom a korením .. Viac vsak by mali skúmať, prečo si ludia pokazia pizzu legendárnym kečupom :D
Pridať nový komentár
TOPlist