Varenie tukov môže mať na klímu väčší vplyv než sme si mysleli

, Autor: Tlačové správy z vedy

Tuky, ktoré sa uvoľňujú do atmosféry pri varení, napríklad z fritéz, môže zvýšiť tvorbu oblakov, ktoré majú hlavný chladiaci účinok na planetárnu atmosféru .

V publikácii Nature Communications (uverejnenej 23. novembra 2017) vedci po prvýkrát demonštrovali, že molekuly mastných kyselín emitované počas varenia môžu spontánne vytvárať komplexné 3D štruktúry v atmosférických aerosólových kvapôčkach. Výskumný tím je presvedčený, že vytvorenie týchto vysoko usporiadaných štruktúr pravdepodobne predĺži život týchto molekúl v atmosfére a ovplyvňuje vznik mrakov.

Publikácia je výsledkom spolupráce medzi atmosférickým vedcom Dr. Christianom Pfrangom a biofyzikálnym chemikom Dr. Adamom Squiresom. Dr Pfrang, ktorý je docentom fyziky a atmosféry na Univerzite v Readingu, hovorí:

"Je známe, že molekuly mastných kyselín pokrývajúce povrch aerosólových častíc v atmosfére môžu ovplyvniť schopnosť aerosólu iniciovať tvorbu mrakov. Avšak je to prvýkrát, čo vedci zvážili, čo tieto molekuly robia vo vnútri aerosólovej kvapôčky, a ukázali, že sa môžu zhromažďovať do množstva zložitých, usporiadaných vzorov a štruktúr. To znamená, že v atmosfére môžu zotrvať dlhšie."

"Úplný vplyv prekvapivo zložitých molekulárnych usporiadaní týchto molekúl mastných kyselín v prostredí je v tomto štádiu ťažko kvantifikovateľný, pretože tieto štruktúry predtým komunita atmosférických vied nebrala do úvahy: zatiaľ nie je k dispozícii spoľahlivý odhad, koľko organických materiálov v atmosfére vykazuje takúto komplexnú zložitosť a preto je naliehavo potrebný ďalší výskum."

"Je však pravdepodobné, že tieto štruktúry majú významný vplyv na tvorbu vodných kvapôčok v atmosfére, zvyšujú životnosť reaktívnych molekúl a vo všeobecnosti spomaľujú transport vnútri týchto kvapôčok s ešte nepreskúmanými dôsledkami."

Dr Squires, docent biofyziky a materiálov na Univerzite v Bath, hovorí:

"Vieme, že komplexné štruktúry, ktoré sme videli, sú tvorené podobnými molekulami mastných kyselín, ako je mydlo vo vode. Tam dramaticky ovplyvňujú, či zmes je zakalená alebo priehľadná, pevná alebo tekutá a koľko vlhkosti absorbuje z atmosféry v laboratóriu. Myšlienka, že sa to môže diať vo vzduchu nad našimi hlavami, je vzrušujúca a vyvoláva výzvy na pochopenie toho, čo tieto tuky na varenie skutočne robia vo svete okolo nás."

Medzinárodný tím zahŕňal aj výskumníkov z univerzít v Bristole a Lunde, Diamond Light Source a MAX-lab; vedci študovali modelový systém na reprezentovanie atmosférického aerosólu pozostávajúceho z individuálne sa vznášajúcich kvapôčok zmesí soľanky a kyseliny olejovej, mastnej kyseliny spojenej s emisiami z varenia, ktoré prispievajú približne 10% k mestskej záťaži jemných častíc v Londýne.

Pozorovali, že molekuly tukov sa zhromažďujú do vysoko usporiadaných "lyotropických" fáz - krištáľovitých mriežok guličiek alebo valcov, o ktorých je známe, že silne ovplyvňujú prijímanie vody z okolitého prostredia, kľúčový proces pre nukleáciu a viskozitu oblakov a rýchlosť ich priebehu. Ďalšie experimenty ukázali, že mastné kyseliny sú odolnejšie voči chemickému napadnutiu ozónom a preto môžu prežiť dlhšie a cestovať ďalej v atmosfére, ak prijmú tieto zložité štruktúry. Predĺžená životnosť týchto molekúl môže uľahčiť rast kvapôčok a tým tvorbu mrakov.

Hoci správanie organických molekúl v atmosférických aerosóloch je predmetom súčasnej výskumnej činnosti, takéto lyotropické fázy doteraz komunita atmosférických vedcov nebrala do úvahy. Potenciálny význam týchto fáz sa jasne ukázal v tomto novom výskume, tím preto dúfa, že ich výsledky podporia záujem výskumníkov, aby sa zaoberali ich skutočným vplyvom atmosfére.

Citácia: C. Pfrang, K. Rastogi, E. R. Cabrera-Martinez, A. M. Seddon, C. Dicko, A. Labrador, T. S. Plivelic, N. Cowieson & A. M. Squires. Complex three-dimensional self-assembly in proxies for atmospheric aerosols. Nature Communications. 2017 doi:10.1038/s41467-017-01918-1

 

Zdroj: www.reading.ac.uk

 

Kľúčové slová
globálne otepľovanie
Po kliknutí na vybrané kľúčové slovo sa vám automaticky zobrazia všetky súvisiace články na pc.sk

Vyhodiť všetky fritézy! Už aj!

Poslať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
TOPlist