Mimozemská megaštruktúra nespôsobuje záhadné správanie sa hviezdy KIC 8462852

UNIVERSITY PARK, Pa. — Tím viac ako 200 výskumných pracovníkov, vrátane Jasona Wrighta, profesora astronómie a astrofyziky na Penn State, vedený Tabethou Boyajian z Louisianskej Štátnej univerzity, je o krok bližšie k vyriešeniu tajomstva stojaceho za "najzáhadnejšou hviezdou vo vesmíre."

KIC 8462852 alebo "Tabby hviezda", prezývaná po Boyajian, je inak bežná hviezda, asi o 50 percent väčšia a o 1000 stupňov teplejšia ako Slnko, vzdialená od nás asi 1000 svetelných rokov. Sporadicky však, ako od žiadnej inej registrujeme jej stmievania a rozjasnenia, ktoré nevieme vysvetliť. Existuje niekoľko teórií vysvetľujúcich neobvyklý priebeh svietivosti hviezdy, vrátane tej, že okolo hviezdy obieha mimozemská megaštruktúra.

Tajomstvo hviezdy je tak zaujímavé, že viac ako 1 700 ľudí darovalo viac než 100 000 dolárov prostredníctvom Kickstarter kampane na kúpu pozorovacieho času teleskopov, aby pozoroval a zhromažďoval viac údajov o hviezde. Výsledkom je, že súbor údajov zhromaždených Boyajianovou jej a kolegami v partnerstve s observatóriom Las Cumbres je teraz k dispozícii v novom článku v The Astrophysical Journal Letters.


Ilustrácia ukazuje hypotetický nepravidelný prstenec prachu objehajúci hviezdu KIC 8462852, tiež známu ako Boyajianovej hviezda alebo Tabby Star. Image: NASA/JPL-Caltech

"Dúfali sme, že keď konečne zachytíme zníženie svetelnej intenzity hviezdy v reálnom čase, mohli by sme vidieť, či majú poklesy rovnakú hĺbku vo všetkých vlnových dĺžkach. Ak by boli takmer rovnaké, naznačovalo by to, že príčinou bolo niečo nepriehľadné, niečo ako hviezdu obkružujúci disk, planéta alebo hviezda, alebo dokonca veľká štruktúra vo vesmíre," povedal Wright, ktorý je spoluautorom článku s názvom "Prvé post-Keplerové poklesy svietivosti KIC 8462852." Namiesto toho tím zistil, že svetlo hviezdy je na niektorých vlnových dĺžkach zoslabené oveľa viac než na iných.

"Prach je najpravdepodobnejším dôvodom, prečo sa svetlo hviezdy zmenšuje a rozjasňuje," povedala Boyajian. "Nové údaje ukazujú, že rôzne farby svetla (vlnové dĺžky) sú blokované s rôznou intenzitou, a preto niečo, čo prechádza medzi nami a hviezdou, nie je nepriehľadné, ako by sa dalo očakávať od planéty alebo mimozemskej megaštruktúry."

Vedci sledovali hviezdu prostredníctvom prístrojového vybavenia observatória Las Cumbres od marca 2016 do decembra 2017. Začiatkom mája 2017 nastali štyri zreteľné epizódy, keď sa intenzita svetla hviezdy znížila. Podporovatelia z crowdfundingovej kampane nominovali a hlasovali za názov týchto epizód. Prvé dva poklesy boli pomenované Elsie a Celeste. Posledné dva boli pomenované po dávnych stratených mestách - Škótskom Scara Brae a Angkore v Kambodži. Autori článku napísali, že v mnohých ohľadoch je to, čo sa deje s hviezdou podobné týmto strateným mestám.

"Sú starodávne, pri sledovaní hviezdy pozorujeme veci, ktoré sa stali pred viac ako 1000 rokmi," napísali autori. "Sú takmer určite spôsobené niečím bežným, prinajmenšom v kozmickom meradle. A to ich robí ešte zaujímavejšími. Ale najviac zo všetkého sú tajomné."

Spôsob, akým sa táto hviezda študuje - zhromaždením a analýzou toku údajov z jedného cieľa - signalizuje novú éru astronómie. Dobrovoľníci, nazvime ich občanskí vedci, preosievajúci obrovské množstvo údajov z NASA misie Kepler boli tí, ktorí ako prví upozornili na nezvyčajné správanie hviezdy. Hlavným cieľom misie Kepler bolo nájsť planéty, čo sa robí detekciou periodického stmievania sa spôsobeného planétou pohybujúcou sa pred hviezdou a tým zablokovaním trosky z jej svetla. Online skupina Planet Hunters bola založená tak, aby dobrovoľníci mohli pomôcť klasifikovať svetelné krivky misie Kepler a hľadať takéto planéty.

Teraz je možné nájsť viacero odpovedí. "Tento najnovší výskum vylučuje mimozemské megastruktúry, ale zvyšuje pravdepodobnosť ďalších javov, ktoré sú za stmievaním," povedal Wright. "Existujú modely zahŕňajúce obiehajúci materiál - ako exokométy, čo bola pôvodná hypotéza Boyajianovej tímu - ktoré sa zdajú byť v súlade s údajmi, ktoré máme."

Wright tiež poukazuje na to, že "niektorí astronómovia uprednostňujú myšlienku, že svetlo hviezdy nie je tlmené - to sa stáva samo o sebe stlmeným (svietivosť samotnej hviezdy kolíše) - a to je tiež v súlade s údajmi z tohto leta."

Boyajian povedala: "Je to vzrušujúce, veľmi oceňujem všetkých ľudí, ktorí v minulom roku prispeli k výskumu - občianski vedci a profesionálni astronómovia. To ako všetci títo ľudia prispeli k rozlúšteniu veci vzbudzuje pokoru."

Autor tlačovej správy: Joel Ranck

 

 

Zdroj: news.psu.edu


 

Komentáre (6)
passco
Vdaka tym 200vyskumnikom skonci vojna v Syrii dakujeme
Seraphim
tento výskum je dôležitý a nadčasový. Ale to tupá vypatlaná hlava ako je tá tvoja nikdy nepochopí. Vráť sa do jaskyne, neandertálec!
Ka Mil
""Dúfali sme, že keď konečne zachytíme zníženie svetelnej intenzity hviezdy v reálnom čase " Buď je pako vedec, alebo autor článku. Lebo ak je hviezda vzdialená 1000 svetelných rokov, tak to blikanie (čo teraz pozerali) sa odohralo okolo roku 1017 !!!!!!!!!!!!!
anonym
Znizenie sa zaznamenalo v realnom case tu, pri jeho zmerani tu na Zemi ;)
Ka Mil
1000 rokov letí chúďa svetlo kto vie, čo ho celou cestou stretlo a anonym MUDRUJE : " Znizenie sa zaznamenalo v realnom case tu, pri jeho zmerani tu na Zemi ;) "
Ivan Vajda
Bolo by zaujimave sa dostat vo vesmire tak daleko,aby sme mohli pozorovat dianie na nasej Zemi niekolko tisic rokov naspat,tak to by bolo,ze?!
Pridať nový komentár
TOPlist