Nvidia bude odškodňovať majiteľov GTX 970 za kontroverziu s pamäťou

 
Pamätáte si ešte na prípad grafickej karty GTX 970, ktorá mala na papieri 4GB pamäte, no bola rozdelená na 2 časti? Nvidia teraz bude odškodňovať majiteľov týchto kariet. Dočkajú sa aj Slováci?

Celá záležitosť okolo pamäte u GeForce GTX 970 je stará viac ako rok a pol a tak si v skratke pripomeňme o čo išlo. Výrobca kartu všade prezentoval ako kartu so 4GB GDDR5 pamätí a istú dobu si to nikto nevšimol. Potom však v niektorých testoch začali u karty vychádzať zvláštne výsledky a prepady výkonu. Neskôr bolo objavené, že karta nemá tak celkom 4GB, ale 3,5GB, ktoré sú spojené s 224-bitovou zbernicou a zvyšných 512MB používa pomalú 32-bitovú zbernicu. Nvidia dlho o tomto zapojení nehovorila a farbu priznala, až keď to v redakciách odhalili. Detailnejší rozbor problematiky nájdete v staršej recenzii GTX 970.
 
Podstatné je, že nVidia nebola voči zákazníkom úplne fér čo si po prevalení kauzy odniesla nekonečnými diskusiami, posmeškami, vtipnými obrázkami, hádkami a podobne. Situácia zašla dokonca tak ďaleko, že voči nVidii bola podaná skupinová žaloba. Tá teraz dosiahla predbežného rozhodnutia a nVidia bude musieť každému majiteľovi zaplatiť odškodné vo výške $30. S touto sumou súhlasila aj samotná nVidia.
 
Ide však zatiaľ stále len o predbežnú dohodu, ktorú bude musieť ešte potvrdiť súd. Ten bude musieť rozhodnúť či je takáto forma odškodného férová, rozumná a adekvátna. Karta GTX 970 si za svoj výborný pomer cena/výkon našla mnoho majiteľov aj na Slovensku a tak vás určite zaujíma, či si nájdete 30-dolarový šek aj vy v schránke. Pre tuzemských zákazníkov však zrejme nemáme dobrú správu nakoľko skupinová žaloba bola podaná a ustanovená v Kalifornii v USA. Nie je to tak prvýkrát, čo sa Američanom oplatilo spísať skupinovú žalobu voči IT firme.
 
Zdroj: tweaktown
 
Komentáre (1)
Lucifer0022
prosím informovať o pokračovaní tejto kauzi :) sám mám 970 a love aj keď iba 30 dolárov sa zídu :DD
Pridať nový komentár
TOPlist