Šofér Tesly, ktorý v nej zahynul prekročil povolenú rýchlosť

 
Šofér elektromobilu Tesla Model S, ktorý v máji zahynul pri zrážke s kamiónom išiel podľa vyšetrovateľov v čase nehody rýchlejšie ako kázali predpisy.

Ak patríte medzi ľudí, ktorých zaujímajú novinky zo sveta Tesla elektromobilov určite vás neminula správa o fatálnej autonehode. Tá bola prvá svojho druhu a o to zaujímavejšia, že v čase nehody bolo vozidle v režime autopilota. Vyšetrovatelia teraz zverejnili niektoré detaily o nehode a z nich vyplýva, že šofér prekročil maximálnu povolenú rýchlosť.
 
Vrak vozidla po zrážke s kamiónom
 
Tesla poskytla vyšetrovateľom záznamy z denníka vozidla a v nich našli informáciu, že rýchlosť vozidla tesne pre nárazom bola 74mph, teda až 119km/h. Nehoda sa stala na ceste U.S. Highway 27A na Floride, pričom na tejto 4-prúdovej ceste je rýchlostný limit 65mph (104,6km/h). Poskytnuté dáta tiež potvrdili, že šofér mal aktivovanú pokročilú asistenciu vozidla Traffic-Aware Cruise Control a funkciu Autosteer pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu.
 
Miesto, v ktorom Tesla vozidlo zasiahlo náves kamiónu
 
Rozdiel necelých 15km/h v prekročení rýchlosti nie je nijak dramatický, no vyšetrovatelia nehody ako aj Tesla to budú brať do úvahy pri rozhodnutí o tom, kto nesie vinu na nehode. Autopilot Tesly je totiž navrhnutý tak, že šoférovi nezabraňuje prekročeniu rýchlosti ak si to želá. Okrem prekročenia rýchlosti je v hre aj odpútaná pozornosť šoféra nakoľko vo vraku bol nájdený DVD prehrávač s filmom. Či však prispel k nehode je stále nejasné a definitívna príčina nehody je stále predmetom vyšetrovania.
 
Zdroj: gizmodo
 
Komentáre (6)
RUMcajz
samozrejme zverejnia zaver ze keby isiel namiesto 120km/h len 105km/h tak by sa v danom case nestretol s tym kamionom, popripade ze by to ubrzdil... Novodobe vysetrovanie MEGA spolocnosti.
m2fizy
Je to uplne jedno ! ... podstatne je to ze na vine nieje TESLA ale debilko z USA, ktory si robil za volantom co chcel a potom to zvaluju na teslu ... ... vsak ked neriadis auto preco sa cudujes ze naburas ? ... je to az take nelogicke ? PS: je uplne jedno aku mal rychlost ci o 15km viac alebo menej ... ale o to ze je to dalsi dokaz vo vysetrovani, ktory poukazuje na to jasne ... a teda, ze na vine je vodic a nie auto.
Karolkm
Popravde si myslim ze tesla videla cez spodnu cast toho navesu (medzi napravami je volny priestor). V EU musi by nejaka zabrana medzi napravami. Netusim ako sa to vola niekto hadam doplni :-).
m2fizy
No vsak ok ... ale to nebol problem toho narazu ... problem bol ze "auto" nezareagovalo vcas (resp. dostatocne rychlo) ... mozno naozaj "videlo" pod navesom prazdnu cestu ... ale myslim ze skor to bola haluz s "rozoznanim" ako to "dementoval" Musk ... a teda auto nereagovalo preto ze naves bol biely/strieborny ... a kedze bol jasny den ... tesla ho povazovala za "oblohu" alebo nieco podobne ... ... kazdopadne nic to nemeni na fakte, ze ak by sa sofer venoval "riadeniu" alebo aspon "dohliadal" na autopilota ... co AJ ROBIT MAL !!! ... dokazal by sa nehode vyhnut ... ... no a dalej tomu urcite pridala aj ta prekrocena rychlost auta ... NO A SAMOZREJME TO DVD CO SI DEMENTO PREHRAVAL ... a sofer tir-u aj potvrdil ze este po zrazke DVD player prehraval video cca 30minut. Takze nieje chyba v navese tir-u, alebo v "autopilote" tesly ... ale v tom ze dement sa nevenoval riadeniu a ani nedozeral na autopilota ... aj napriek tomu ze k tomu bol urcite systemom pri zapnuti autopilota vyzvany (a tu je to o tych odtlackoch = podpise ... ak by to typek podpisal vsetka zodpovednost by padla na jeho hlavu a tesla by bola krasne z problemu von = bol upozorneni = musel to precitat = a podpisat odtlackom prsta pred spustenim => sa spusti autopilot = tesla je osetrena tym ze typek s tym suhlasil a podpisal to ... to ze nesplnil svoje povinnosti (a teda sledovanie / dohliadanie na autopilota) bola jeho vina). Ako sa hovori ... "neznalost zakona neomlova".
passco
Ludia v USA maju velký problém, lebo nechápu, že autopilot môže byť aj niečo iné než len to že samé ti to aj utrie zadok
m2fizy
Skor vyvstava otazka ... ci ludia v USA vedia aj racionalne uvazovat ... alebo su to len "ovce" odchovane na Republikanoch, "ajfonoch" a pokemonoch.
Pridať nový komentár
TOPlist