Skype končí pre rôzne platformy, pozrite si ktoré

Microsoft dáva ďalšiu ranu vlastnej platforme. Ukončuje podporu Skype.

Spoločnosť Microsoft oznámila, že počnúc prvým novembrom ukončuje podporu chat a VOIP komunikátora Skype pre platformu Windows Phone 8 a 8.1. Pred dvoma rokmi softvérový gigant ukončil podporu pre platformu Windows Phone 7.x s vtedy asi 10 miliónmi používateľov. Vlastnej platforme tak dáva ďalšiu ranu. Na staršom systéme totiž beží až 79% Windows telefónov. Nová aplikácia Skype pre Windows Mobile 10 bude dostupná len pre 11% zariadení. Web mspoweruser tvrdí, že teraz sa zmena dotkne 30 - 50 miliónov zariadení.

Problém pravdepodobne vznikol z dôvodu, že Microsoft nedodržal sľub, čo sa týka aktualizácie Windows Phone 8.1 zariadení na Windows 10 Mobile. Spoločnosť sa dodatočne rozhodla vylúčiť všetky zariadenia s 512 MB RAM a dvojjadrovými procesormi, čo boli aj vo svojej dobe vlajkové lode ako Lumia 920, 925 či 1020. Za problémom má stať horšia používateľská skúsenosť na starších smartfónoch.

Iný zdroj naznačil, že posledná informácia je zle formulovaná a interpretovaná. Spoločnosť údajne pripravuje novú aplikáciu pre Windows 10 Mobile (založenú na cloude bez podpory P2P), avšak súčasná aplikácia zostane ešte nejaký čas v obchode a hlavne funkčná, aspoň dovtedy, kým spoločnosť nevypne P2P protokol.  Čo viedlo k opusteniu P2P protokolu jasné nie je, avšak niektorí operátori majú vo zvyku daný protokol blokovať. Najčastejšie sa totiž spája s torrentom.

Podpora končí aj pre Android 4 či iOS 8 a nižšie.

 

Zdroj: v texte 

Komentáre (11)
MQ
Dlhsie som hladal nahradu za Skype. Pred nejakym casom mi zacal coraz castejsie padat, sekal, kvalita videa a audia bola tiez coraz slabsia, atd. (verzia pre linux) No a celkom urcite mi nevonal prechod z P2P na centralne servery MS. Uplnou nahodou som sa dostal k linku na Ring https://ring.cx/en Zatial sice len v beta verzii, ale celkom spokojnost.
m2fizy
Alternativu hladam odkedy je skype odkupeny MS (kedze uz sa nejedna o P2P ale o sluzbu na ich serveroch = dokazu zbierat data, pripadne odpocuvat cele "chaty" resp hovory). No ja som davnejsie objavil "WIRE" ... bolo to asi rok mozno dva dozadu ... skusil som ho ale kedze nepodporoval este video call tak som ho zatial zavrhol ... rok dozadu som mu dal znova sancu a uz teraz som "namotal" aj brata ... no stale tam nebola ta podpora video call ... ... kazdopadne alternativu mam ... uz len cakam na to integrovanie video call ... a skype pojde kade lahsie.
aaaaa
Prave pre problemy prechadzaju namcentralne servery.šPovodny protokol vznikol este v case, ked boli na Skype napojene hlavne pocitace, dnes je vela mobilov a tak to vypadava
m2fizy
... absurdita co tvrdite ... nevidim dovod aby ani na mobile nefungovalo plnohodnotne P2P spojenie ... ved dnesne mobily maju lepsie "CPU" ako boli povodne atom CPU a ked to dokaze zvladnut neaky "prvy" netbook tak ... znova ... nieje problem aby to akekolvek 2/4/8jadro v telefone s 1/2/3/4GB ram nedokazalo rozchodit P2P spojenie ... A naviac ked skype fungoval cez P2P ... 1) nemuseli ste sa bat o sukromie, kedze komunikacia bola iba "u Vas" (kedze jeden z ucastnikov bol zaroven aj server), 2) nepadalo to, 3)nesekalo/nelagovalo, 4)vzdy fungovalo (neboli vypadky ako teraz ... ked nejdu servery = nejde skype) ... a myslim ze by som este mohol vymenovat tak dalsich 5-6 pozitiv P2P vs MS. servery.
mano8
skype skoncil ked ho kupil microsoft, to vsetci vieme..
genocik
presne, to bolo posledny krat co som ho pouzil
arnold
Okrem dôchodcov a malých detí to nepoužíva už nikto. MS je hrobárom úspešných software!. RIP skype
aaaaa
Ale kde, co sa babe chcelo, to sa babe zazdalo
dominika05001
nahodo velmi dobra alternativa je aj VIBER , pouzivala som ho ale tak na mobile sa mi nevoslo mat aj skype aj viber ale ako vrfvaim je to rovnako dobre....
da_undead
Ja som alternatívu hľadal tiež a dostal som sa jedine k toxu (https://tox.chat/). Má to byť p2p a kryptované. Pred rokom to bola alfa verzia a zvuk bol slabý, problémy s prihlasovaním, história bola experimentálna. Inak malé, jednoduché a prehľadné. Asi tomu idem dať ďalšiu šancu ....
m2fizy
skus WIRE ... je to o dost lepsie ... podla toho co hovoris ... tu ide krasne chat/smajliky a telefonovanie ... neviem ako posledne verzie (spominal som ze som ho naposledy skusal tak rok dozadu) ale mozno vedia uz aj videocall (lebo ho tam hned od zaciatku chceli pridavat ... takze mozno uz sa k tomu "dokopali").
Pridať nový komentár
TOPlist