Wi-Fi 802.11ac zrýchli vďaka druhej vlne

 
Wi-Fi Aliancia oficiálne odhalila špecifikácie takzvanej druhej vlny Wi-Fi štandardu 802.11ac. Sľubuje vyššiu rýchlosť, lepšiu podporu viacerých klientov a širšie kanály.

Wi-Fi – technológia, ktorú na svojich mobiloch hľadajú v kaviarňach, námestiach či školách takmer všetci majitelia smartfónov, ktorí nemajú mobilný internet. Táto bezdrôtová technológia šírenia pripojenia k Internetu už dosahuje solídne rýchlosti, Wi-Fi Aliancia však oficiálne oznámila Wave 2 802.11ac štandard.
 
 
Ak máme byť úprimní, viaceré zariadenia týmto štandardom disponujú už dlhšiu dobu ako napríklad nedávno testovaný router od Netgear. Wave 2 do niekoľko rokov starého 802.11ac štandardu pridáva niekoľko podstatných vylepšení ako napríklad MU-MIMO (multi-user, multiple-input, multiple-output) moduláciu. S týmto prístupom je možné súčasne obsluhovať viacerých pripojených klientov (u Wave 2 najviac 8). Bez MU-MIMO dokáže Wi-Fi smerovač komunikovať v jednom čase iba s jedným klientom. Medzi viacerými pripojenými klientmi však router rýchlo prepína a používateľ tak nemá pocit, že by smerovač s nim na krátky okamih nekomunikoval.
 
U Wave 1 dokázali smerovače agregovať viacero kanálov do maximálnej šírky 80MHz. Na takto vytvorenom kanály dokázali poskytnúť rýchlosť 433Mbps čo pri použití maximálnych možných troch MU-MIMO streamov poskytovalo rýchlosť 1,3Gbps. Wave 2 smerovače dokážu vytvoriť 2-krát širšie kanály, teda až so šírkou 160MHz. Na každom je maximálna rýchlosť 866Mbps čo pri použití všetkých 8 MU-MIMO prúdov poskytne rýchlosť až 7Gbps. Štandard 802.11ac síce technicky podporuje 8 streamov, certifikačný program je však zatiaľ iba na 4 (označenie 4x4) nakoľko použitie 8 prúdov s takto vysokými frekvenciami vykazuje vysokú spotrebu.
 
Wi-Fi Aliancia tiež u druhej vlny sľubuje „podporu pre väčší počet dostupných 5GHz kanálov“ a zmeny, ktoré „budú efektívnejšie využívať dostupné pásmo a budú redukovať interferenciu a zahltenie minimalizovaním počtu sietí, ktoré operujú na prekrývajúcich sa kanáloch“.
 
Ako už bolo spomenuté, zariadenia, poväčšine smerovače, sa s 802.11ac Wave 2 objavujú na trhu už dlho, v podstate od júla 2014 nakoľko detaily certifikácie boli verejne dostupné dlho. O prevratnú novinku tak nejde a ak máte doma nový a výkonný Wi-Fi router, je dosť možné, že už disponuje vyššie opísanými technológiami. Ak nie a má na to potenciál, možno bude stačiť len aktualizovať firmvér, ktorý tieto možnosti odomkne. Koncové zariadenia ako smartfóny, tablety a notebooky musia taktiež byť aktualizované aby ťažili z týchto noviniek.
 
 
Pridať nový komentár
TOPlist