VLC prehrávač pôjde aj na smartfónoch a Xbox One

 
Obľúbený prehrávač, ktorý prehrá takmer všetky formáty audia a videa je pre Windows 10 dostupný ako univerzálna aplikácia. Program teda spustíte na smartfónoch, konzole Xbox One a neskôr dorazí aj na Hololens.

VLC prehrávač bol pre Windows 10 dostupný už dlho, no v apríli spoločnosť VideoLan oznámila, že plánuje tento prehrávač uvoľniť ako UWP (Universal Windows Platform) aplikáciu, čo sa teraz aj stalo. To znamená, že prehrávač bude fungovať naprieč rozličnými platformami a Windows 10 zariadeniami. Beta verzia tejto aplikácie vo verzii 2.0.0 je už dostupná.
 
Novinka bude kompatibilná teda už nielen s počítačmi, ale aj so smartfónmi s Windows 10 Mobile a aj s konzolou Xbox One. Aplikácia obsahuje všetky funkcie dostupné pre iOS a Android, no boli pridané aj niektoré nové. Podpora širokej skupiny formátov zostáva a v aplikácii nájdeme aj knižnicu médií pre organizovanie súborov, možnosť zdieľania cez sieť, podporu titulkov, synchronizáciu audia/videa a mini-prehrávač pre prehrávanie hudby.
 
Aplikácia sa dočkala aj väčšej integrácie do Windows 10 nakoľko podporuje živé dlaždice a je možné program ovládať hlasovými povelmi cez Cortanu, hoci zatiaľ len po anglicky. Podporované je dokonca aj Continuum. Vývojári zapracovali aj na vylepšení niektorých technológii pod kapotou a aplikácia by tak mala byť priateľskejšia k výdrži na batériu a zabezpečiť plynulé prehrávanie 4K videa.
 
 
Na druhej strane však UWP VLC aplikácii chýba možnosť prehrávania DVD/Bluray médií a TV tuner. Tieto funkcie zostávajú zatiaľ iba klasickej desktop verzii, ktorá s príchodom UWP nezanikne. UWP VLC aplikáciu nájdete už aj na Windows Store pod jednoduchým menom VLC (staršia ne-UWP aplikácia sa volá VLC for Windows Store). Pre Xbox One bude dostupná už toto leto (na obrázku vyššie).
 
 
Vývojári sľubujú, že po odstránení chýb bude prehrávač dostupný aj pre Surface Hub a HoloLens.
 
Zdroj: neowin
 
Pridať nový komentár
TOPlist