Tieto okuliare pomáhajú farboslepým rozlišovať farby

Ďalší ľudia s červeno - zelenou farbosleposťou majú nádej. Tieto okuliare nie sú úplne nové, avšak rozhodli sme sa o nich aj tak napísať.

Okuliare spoločnosti EnChroma dokážu súčasne posilniť saturáciu červenej ako aj zelenej farby. Tento druh farbosleposti je najčastejší, u mužov je farbosleposť výrazne vyššia než u žien. Okuliare boli pôvodne navrhnuté ako ochrana pred laserom, resp. laserovými operáciami. To, že okuliare môžu pomôcť farboslepým sa podarilo zistiť úplnou náhodou. Prvé verzie okuliarov neboli príliš úspešné, až sa ich podarilo výrazne zlepšiť. Firmu na okuliare založili v roku 2010 a pomenovali ju EnChroma, prvé okuliare sa podarilo dostať na trh v roku 2012. Cena okuliarov je približne 300€ pre deti a 400€ pre dospelých.

Farbosleposť sa žiaľ liečiť nedá, avšak takéto technológie dokážu výrazne zlepšiť kvalitu života, aj keď niektoré povolania vyžadujú schopnosť rozlišovať farby.

Okuliare sú teda na trhu už nejaký ten rok, posledný model, ale výrazne zlepšil ich funkčnosť. Okuliare by tak mali po novom pomôcť širšiemu okruhu ľudí. Ak nefungujú, firma ponúka možnosť ich vrátania až do 60 dní.

Firma zasiela svoje špeciálne okuliare kamkoľvek na svete.

Zdroj: technologyreview

Komentáre (1)
Sarishsa

Tieto okuliare pomáhajú farboslepým ľuďom rozlišovať farby. Táto informácia je veľmi skvelá, je pre mňa naozaj užitočná! Ďakujem veľmi pekne za zdieľanie všetkých informácií. V súčasnosti má veľa ľudí problém s farbosleposťou, takže by sme chceli vedieť o probléme farbosleposti. To je dôvod, prečo som začal blogovať o farbosleposti, takže navštívte tu a skontrolujte všetky informácie a <a href="https://colourblindnesstest.wordpress.com/">očný test</a>.

Pridať nový komentár
TOPlist