V Číne stojí prvý dom vytlačený na 3D tlačiarni

 
Trvalo to iba 45 dní a v Číne vyrástol prvý dom na svete, ktorý bol vytlačený na 3D tlačiarni. Dom je pripravený pre prvých obyvateľov.

V okrsku Tongzhou v čínskom Pekingu postavili dom vytlačený na 3D tlačiarni, pričom ide o prvú takúto stavbu svojho druhu na svete, ktorá je určená pre obývanie. Výstavba, či skôr vytlačenie trvalo iba 45 dní a budova bola vytlačená celá v kuse a nie po jednotlivých častiach.
 
  
 
Ide pritom o dvojposchodovú vilu s rozlohou 400m2, ktorej niektoré steny sú hrubé až 2,5m. Každá miestnosť je vysoká až 3m takže ide o plnohodnotný dom a nie o akýsi pokus s kompromismi. Stavbári domu dokonca tvrdia, že dom odolá zemetraseniu so silou 8. stupňa Richterovej stupnice. Tlač domu mala na starosti firma špecializujúca sa na 3D tlač a na stavbe domu nebolo toľko roboty ako pri bežnej stavbe s tvárnicami. Miesto atramentu použili obrovské 3D tlačiarne na stavbu domu roztavený materiál podobný betónu, ktorý hlavice vytláčajú na miesto pričom sa posúvajú vyššie a vytvárajú tak jednotlivé vrstvy.
 
  
 
Čína teraz plánuje postaviť s pomocou 3D tlače väčšie a viacposchodové domy. Tie dokonca plánuje spojiť dokopy. Viacerí architekti si myslia, že 3D tlač je budúcnosť stavebníctva. Niektorí odborníci však tvrdia, že budúcnosť je v kostiach.
 
Zdroj: tweaktown
 
Komentáre (1)
hurkov
cenu ste zabudli...
Pridať nový komentár
TOPlist