Žena vysúdila $10 000 za nechcený prechod na Windows 10

 
Istá žena zažalovala Microsoft za to, že sa jej počítač automaticky pokúsil aktualizovať na Windows 10. Vysúdila za to $10 000.

Teri Goldstein z oblasti Sausalito v Kalifornii prevádzkuje malú cestovnú kanceláriu, v ktorej používa aj počítač. Ten sa jej jedného dňa automaticky pokúsil aktualizovať na Windows 10 čím jej následne spôsobil problémy. Podľa slov Teri sa systém pokúsil o aktualizáciu sám bez toho aby mu Teri udelila súhlas. Tá dokonca tvrdí, že o Windows 10 nikdy nepočula a nikdy sa jej počítač nespýtal, či si želá upgrade na Windows 10.
 
Problém však bol v tom, že inovácia na Windows 10 zlyhala a Teri tvrdí, že potom sa počítač nedal používať. Bol neskutočne pomalý a nestabilný. Počítač sa údajne snažil o aktualizáciu krátko po uvedení Windows 10, takže celá záležitosť bude čoskoro stará 1 rok. Na verejnosť sa dostala však až teraz nakoľko Teri zažalovala Microsoft za to, že sa jej pokúsil natlačiť Windows 10 a sudca sa priklonil na jej stranu. Teri tak vysúdila od giganta $10 000, čo je pre firmu ako Microsoft smiešna suma.
 
Microsoft sa najprv chcel brániť, odvolal sa a tvrdil, že neurobil chybu. Spoločnosť však nakoniec odvolanie zrušila kvôli narastajúcim nákladom na súdne trovy. Či tak skutočne automatický upgrade spôsobil Teri problémy, alebo išlo o nešikovnosť a malú technickú zručnosť Teri, ktorej počítač mohol byť už pomalý a nestabilný aj predtým sa asi nikdy nedozvieme. Je však známych už viacero prípadov, keď otravné pripomínanie aktualizácie prekazilo prácu používateľov. Inštalácia by však nemala začať sama od seba bez odsúhlasenia licenčných podmienok, hoci Windows 10 sa na pozadí stiahne do počítača.
 
 
Komentáre (19)
meno123
ja som sa musel jednej znamej postarat o problem prechodu na windows 10. aktualizacia pocitaca by potencialne sposobila problem jednemu starsiemu biznis-kritickemu programu. kazdopadne, nikdy som neskumal licencne podmienky do takej miery, aby som vedel povedat, ci je prechod v sulade s podmienkami s ktorymi kupujuci suhlasil pri riadne zakupenom windows 7 (alebo 8/8.1).
cisino
ojojoj v amerike je tolko dutych hlav a kazdy by sa len sudil. Inak je ale vsetko okolo W10 riadna spinavost. Ano je to smiesne pre takeho giganta ale 10 milionov x 10.000 ,.... je uz ina suma !!
ernest
ojojoj v amerike je tolko dutych hlav Hm takze na slovensku su len mudre hlavy a v US len dute?
Lilly
Aj mna uz s tym windows stve. Uz niekolkokrat, ked som mu neustale odklikla kazdu otazku a ponuku, ze si nezelam prechod, skoncila nakoniec jeho ponuka pri nekompromisnom ohlaseni, ze si mozem iba vybrat za kolko hodin prechod urobi aj tak. Takze nakoniec ten prechod aj tak spusti. Patnast minut cakam, kym si vsetko nacita, potom mi da otazku, ci si zelam novy windows 10 spustit, logicky mu dam nie a patnast minut cakam, kym sa zas vrati k povodnemu windows. Naco je toto dobre? Zabity cas v praci, co potrebujem robit a len cakam, kym sa windowsu uraci ma pustit k praci. Keby ich za tento natlak a strateny cas zazaloval kazdy, tak sa nedoplatia.
passco
Tiez by som ich rád žaloval, že su otravný ako komár v gatoch.. Stále otravujú s aktualizáciami a neskutočne ich pretlacajú aj Win 10.. Pritom ked ju nechcem tak ju ani nemôzem odmietnut a stale mi tam svieti
Matej K.
Da sa to zrusit len treba vypnut(odinstalovat aktualizacie spojene s W10) tu je navod http://www.howtogeek.com/218856/how-do-you-disable-the-get-windows-10-icon-shown-in-the-notification-tray/
Stano
Zatiaľ som ešte u XP. Na čo používam počítač mi to stačí. Windows 10 nepotrebujem. Pravdepodobne Microsoft bude "znásilnovat" výrobcov jednoduchších hier a softwerových aplikácií(textové editory, Excel,atď.) aby odstavil staršie OS.
juraj hujer
To, že máš XP si myslíš iba ty. Už máš dávno 10-sinu a ani to nevieš.Aj ja mám XP si myslím, ale si len myslím. lebo celí oní je už pretranformovaní na boh vie čo. ani neviem čo tam je.
hurkov
uprimne -lutujem vas (Lilly, passco) +dalsi, to ze ste BFU je sice na plac, ale zasa -MS je h@jzelByGaťes.. ( i ked to tam uz prakricky neriadi..) staci nebyt lenivy a pozret si navod na zastavenie/zakazanie napr: http://www.majorgeeks.com/files/details/gwx_control_panel.html ,fakt nejlahsie je (ne)byt lenivy ...
passco
Za prvé ked píšeš o mne daj odpovedať,druhé píš zrozumitelne nie ako Tatár a ked už ja hodnotím produkt ako taký nie na základe toho čo sa dá cudzím zásahom opraviť. Tiež si kúpiš črep auto a potom ho modifikuješ do aleluja a napokon povieš, že to auto je super len musíš spraviť 20 zásahov do konštrukcie?
hurkov
Za prve ,spravas sa ako saso, pisem co chcem, a NEVIES citat ! poslal som navod +video, ak si natolko extremny BFU ,tak je my ta este viac luto, toboz i ked ta osr@l MS..... :-( za dobrotu na zobrotu..., ach..
ROFLfeller
Asi tak.. ja mam zakazane aktualizacie, a ziadna W10 ma neotravuje..
Vladinko
Zatiaľ som na Win 7 a pokial sa Mrkvosoft bude takto chovať k svojim zákazníkom nemám dôvod dávať nič novšie. otravujú nútia špehujú ...
hvojnik
Mám rovnaké skúsenosti. Najskôr neodbytné vtieranie, hrabanie sa v počítači, umelé spomaľovanie chodu, sľubovanie o aký " zázrak " sa jedná a skutočnosť ? Otras. Nedá sa normálne vypnúť, uspať, reštartovať, na spodnej lište sa nedá spustiť nič. Tiež premýšľam o žalobe.
hvojnik
Mám podobné skúsenosti. Windows 10 nám Microsoft tlačí násilím. Je to obyčajný shit. Tiež premýšľam o žalobe
ROFLfeller
..hlavne potom tu staznost nepodavaj u nas, lebo este dostanes pokutu ty:)
alinka
Ma moj maximalny suhlas! Nech si strcia svoj nepodarok za klobuk a nech s tym neotravuju ludi. Taki otravni nie su ani jehovisti...
Qubo456
Napíšem ešte niečo čo tu nebolo... Windows 10 je to isté ako Windows 7 a to doslova, okrem dizajnu, už Windows 7 má všetky "špehovacie prvky" len tam sa nedajú nastavovať, alebo je k nim zlí prístup. Vo WIndows 10 je to už prakticky v tých nastaveniach, tiež trochu schované ale určite s ľahším prístupom. Ak si dokážete Windows 10 správne nastaviť, tak je to dobrý windows a som spokojný, ale určite si ho tu nechcem zase silno zastávať, lebo za tie roky práce to mohlo byť aj 10krát lepšie !
ROFLfeller
Prosim? a kontrolujes si preno dat, resp. aplikacii/systemu? pekne uvidis rozdiel win7/10..
Pridať nový komentár
TOPlist