Vedci tvrdia, že dokážu znížiť obsah tuku v čokoláde bez vplyvu na chuť

 
Tím vedcov z Temple University vo Filadelfii objavil techniku, ktorá znižuje obsah tuku v čokoláde bez toho, aby mala akýkoľvek vplyv na jej výslednú chuť.

Mliečne čokolády, ktoré sa bežne predávajú na pultoch obchodov, začínajú svoju púť nie v pevnom, ale tekutom stave. Takto rozpustená čokoláda má veľmi vysokú viskozitu, čo výrazne sťažuje proces jej výroby, pretože môže veľmi jednoducho upchať stroj, ktorý ju vyrába.
 
 
Práve pre tento dôvod sa výrobcovia obracajú na kakaové maslo. Kakaové maslo je v podstate tuk získavaný z kakaových bôbov, a jeho úlohou je pomôcť čokoláde plynule tiecť. Vedľajším účinkom tohto postupu je čokoláda, ktorá má vyšší obsah tuku. Vedúci výskumník Rongjia Tao sa spolu so svojim tímom snažili prísť na spôsob ako zlepšiť viskozitu rozpustenej čokolády počas výrobného procesu. Taov tím zistil, že pevné látky sa v tekutej čokoláde zlučujú dokopy, ak sú spustené cez elektrifikované sito počas procesu výroby. Tým sa zabezpečí lepší tok čokolády a je možné výrazným spôsobom zredukovať obsah kakaového masla a udržať prijateľnú úroveň viskozity s nižším obsahom tuku.
 
Podľa zverejnenej práce vedeckého tímu, nemá táto technika žiaden vplyv na výslednú chuť čokolády, no tieto tvrdenia neboli podložené žiadnymi relevantnými dôkazmi. Nechajme sa teda prekvapiť, či sa v blízkej budúcnosti dočkáme čokolády rovnakej chuti ale s nižším obsahom tuku.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (2)
like
Precitajte si tukovy a sacharidovy metabolizmus a zistite, ze jedenim potravin s odstranenym tukom budete tucnejsi, hrozia vam hormonalne problemy, nasleduju dalsie choroby a konci to predcasnou smrtou.
passco
Toto je pekne hlúpa práca.. Takže vlastne ospravedlnujú, že zníženie kvalitného kakaového masla je dobré pre stroje a zlé pre ludí? Dobre viem, že kakaové maslo je drahé a snažia sa násjť vyrobcovia cestu ako ho tam dať menej, aby šetrili. Dakujem pekne už aj čokoláda bude plná aušusov
Pridať nový komentár
TOPlist