Volkswagen vyplatí odškodné $10,2 miliardy za podvody s emisiami

 
Automobilka Volkswagen vyplatí jednotlivých zákazníkov odškodným vo výške $1000-$7000 za softvér, ktorý umožňoval podvody na emisných testoch. Dohromady minie na odškodnom až $10,2 miliardy.

Možno si ešte spomínate na veľký škandál ohľadom podvádzania automobilov Volkswagen, ktoré vďaka softvéru vykazovali na kontrolách nižšie emisie ako pri bežnej prevádzke. Karma začína Volkswagen dobiehať a táto nemecká automobilka čelí viac ako 600 žalobám od zákazníkov, regulačných úradov a agentúr pre ochranu zákazníkov.  
 
 
Ako bolestné sa Volkswagen rozhodol odkúpiť späť 482 000 2.0-litrovách dieselových motorov, ktorých sa podvody týkali. Okrem toho tiež odškodní zákazníkov sumou vo výške $1000-$7000 a dohromady si firma musí vyčleniť až $10,2 miliardy na vysporiadanie škandálu. Časť z tejto sumy poputuje na fond pre čisté ovzdušie a časť pôjde priamo k vláde ako pokuta. Väčšina však skončí u zákazníkov ako kompenzácia, pričom suma, ktorú zákazník dostane bude závisieť od veku vozidla.
 
Dohoda však nezahŕňa modely áut s 3.0l dieselovými motormi, ktoré sa predávali v USA a taktiež obsahovali softvér na podvod s emisiami. Volkswagen tiež čelí žalobe zo strany Federal Trade Commision za to, že nepravdivo propagoval svoju kampaň „čistý diesel“. Celková výška odškodného sa tak môže ešte zvýšiť.
 
 
Pridať nový komentár
TOPlist