Embargo je preč, ochutnávka výkonu 10-jadrovej beštie Intel Core i7-6950X!

 
Dostal sa nám do rúk vôbec najvýkonnejší procesor ešte oficiálne neuvedenej Intel Broadwell-E generácie procesorov a my vám medzi prvými na svete ponúkame ochutnávku výkonu.

Od piatka som mal tu česť „zbližovať“ sa s úplne prvým procesorom pre bežných spotrebiteľov (hoci stále nadšencov s plnou peňaženkou), ktorý má 10 fyzických jadier. Nutkanie zverejniť aspoň screenshot z CPU-Z bolo veľké no odolal som :) NDA sa však dnešným dňom končí a konečne môžu média slobodne hovoriť o ešte neuvedených Intel Broadwell-E procesoroch.
 
Výpis z CPU-Z prezradí všetko podstatné. 10 jadier, 20 vlákien je zárukou masívneho multithread výkonu. Základná frekvencia procesora sú síce "len" 3GHz, no s Turbom poskočí na 3,4GHz. Mimochodom Intel u Broadwell-E prináša Turbo Boost 3.0. Viac o tejto technológii v recenzií :)
 
Na plnohodnotnú recenziu si ešte musíte pár dní u nás počkať nakoľko času na venovanie sa procesoru som nemal naozaj veľa. Pomerané mám však všetky testy a o niektoré z nich sa tak dnes podelím.
 
Výkon vo viacvlákonových aplikáciach je naozaj brutálny.
 
V single threade kazí výkon nízka frekvencia CPU a s prehľadom tu vyhráva najvýkonnejší Skylake procesor s taktom 4GHz v základe.
 
A ešte napríklad x264 pre enkódovanie videa. 10-jadro ničí všetko čo sa mu postavilo do cesty...
 
A čo pretaktovanie? S našou inžinierskou vzorkou (engineering sample) sa mi pri rozumnom napätí podarilo prejsť Cinebenchom pri frekvencii 4,4GHz. Vyššie už systém padal do BSOD. Videl som však tento procesor pretočený až na 5GHz! 5GHz na 10 jadrách je brutálny výsledok, no o chladenie sa musel starať tekutý dusík (LN2).
 
 
Viac nateraz neprezradím. Výkon je jednoznačne najvyšší spomedzi procesorov pre bežných spotrebiteľov (nemyslím tým Xeon CPU pre servery). Cena procesora však bude brutálna - až $1500. Cena je nakoniec ešte vyššia a to až $1723.
 
 
 
Komentáre (10)
Ulipispipapyrus
O pár rokov to kúpim na Bazoši za 30 Eurí :) Ale tou dobou už bude každá internetová stránka natoľko zaprasená 3D holografickými video reklamami, že to bude pomalšie, než ten šrot na ktorom "jazdím" dnes :( Lebo niet takého HW, ktorý by nedokázal zložiť na kolená programátor platený od počtu riadkov zdrojového kódu. A môže byť aj chladený tekutou antihmotou :(((
Zsolt Juhos
Máš pravdu, problém nie je vo výkone ale v požiadavke. Kedysi si otvoril prehliadač s 128 kbit/s a single core procesorom bez reklám a hovadín bezproblémovo.
Murkoslav2
Dnešný programátor veľa o zdrojom kóde nevie. Pokliká v nejakom generátore/wizzarde a vypľuje mu to aplikáciu, ktorá má nafúknutú veľkosť stoviek megabajtov.
Zen
Amd Zen ho da dole :-)))
Pjetro de
viaceri by chceli zdielat tvoj sen
Pjetro de
Nechapem na ktoreho oneho uvadzaju ze zakladny takt je 3,0 GHz, ked cip AJ PRI ZATAZENI VSETKYCH 10 jadier a 20 VLAKIEN pracuje na 3,4 GHz pokial to dovolia tepelne podmienky. Preto 3,0 GHz by sa dalo chapat ako akysi tlmiaci rezim plneho vykonu a zaklad je teda 3,4 GHz. Samozrejme pre idle to ma usporne rezimy, najnizsi 1,2 GHz. Turbo je absolutna tragedia, to je snad verzia 0.001 a nie 3. Pre vybrane jedno jadro 4,0 GHz. Bohuzial iba pre jedno. Dve zatazene jadra uz mame jedno na 3,4 GHz a druhe na 4,0 GHz a ziadna slava sa nekona. Fakt bohovsky vymyslene pri CPU za 1723 $ (absolutna bieda), to uz nemohli ozaj zmanazovat, ze aj 2 zatazene (vybrane najlepsie) jadra idu obe na 4,0 GHz: http://goo.gl/pmzFuh? Pre krista sak ostatnych 8 jadier ide v idle na 1,2 GHz. Za to chcu 1723 $? To kde sme? Pri takomto 10-jadrovom CPU za 17236 $ by som ocakaval a pokladal za absolutnu samozrejmost specialne/sepatatne scenare/chovania pre 1,2,3,4 zatazene jadra (ostatne idle) a nasledne este scenare pre 6 a 8 zatazenych jadier. Posledny scenar by bol uz iba full load 10 zatazenych jadier. A co ma hento? Ake turba a zatezenia to rozlisuje? ABSOLUTNE NIJAKE: prvy scenar: 1 zatazene jadro 4,0 GHz, druhy scenar: 2 zatazene jadra 4,0 & 3,4 GHz, treti scenar 3 az 10 zatazenych jadier vsetky na 3,4 GHz. AMATERIZMUS, HNUS !!! Procak bezmala za 2 tisic € by mal pomaly varit kavu a nie mat absolutne nedorobene, amaterske turbo rezimy !!!
mano8
v tom turbe mas pravdu... ale oni mysleli aj na ostatných, turbo pasuje z oktavie 1,9 TDi :D
mikee
Ja len podotknem že vyťaženie jadier nerozdeluje procesor ale aplikácia ktorá ich používa a jednotlivo vyťažuje, takže sú aj rôzne takty ;) A myslím si že "amatérsky" inžinier z Intelu čo to zbúchal na kolene vie čo robí.
Pjetro de
to iste
Kalo
Kúp si POWER8. 8 jadier, 64 vlákien za "ľudových" $1000 a load balancing tam je riadený na úplne inej úrovni ako v tomto predraženom zlepenci desktopovo-mobilných jadier.
Pridať nový komentár
TOPlist