Google nemusí za používanie Javy zaplatiť Oraclu nič

 
Google vyhral súdny spor s firmou Oracle a za používanie Java API v Androide nemusí platiť. Oracle pritom od Google požadoval až $9 miliárd.

Spoločnosť Oracle má dlhé roky v zuboch Google kvôli Androidu. Oracle totiž tvrdí, že Google v Androide používaním Java API porušuje autorský zákon a od Google požadoval odškodné vo výške $9,3 miliardy. Súd však teraz rozhodol v prospech Google a ten sa tak vysokej pokute vyhol. Podľa súdu podlieha používanie Java API tzv. férovému používaniu, nie je možné ho licencovať a Google tak nie je povinný platiť Oracle.
 
Ťahanice ohľadom nelicencovaného používania Java API v Androide sa však vlečú už dlho a je možné, že ani toto rozhodnutie súdu nebude finálne. Problémy začali po odkúpení Sun Microsystems Oraclom. Pôvodný majiteľ programovacieho jazyka Java bol totiž Sun Microsystems, ktorý ešte dávnejšie umožnil v Androide používanie Java API. Po akvizícii sa v roku 2010 Oracle na Google oboril s tým, že skopíroval asi 11 500 riadkov kódu čím porušil autorský zákon. V roku 2012 Google tento spor vyhral, no nie na dlho a súdny spor sa znovu vrátil na súd.
 
Najnovšie víťazstvo Google-u tak nemusí byť posledné a Oracle údajne už pracuje na odvolaní. 
 
Zdroj: bittechnet
 
Pridať nový komentár
TOPlist