Facebook a Microsoft plánujú položiť najrýchlejší podmorský kábel

 
Dve veľké spoločnosti spoja sily, aby Európu s Amerikou prepojili masívnym podmorským optickým káblom s priepustnosťou až 160Tbps.

Facebook s Microsoftom štartujú projekt MAREA, ktorého cieľom je prepojenie Európy so Severnou Amerikou najrýchlejším optickým káblom v Atlantickom oceáne. Ten bude mať dĺžku 6600km a povedie z Virginia Beach v americkom štáte Virgínia do mesta Bilbao v Španielsku. Tam sa napojí na ďalšie linky pokračujúce ďalej do Európy, Afriky a Ázie. Kábel bude obsahovať dokopy 8 párov optických vlákien a ponúkne priepustnosť až 160Tb/s.
 
 
Microsoft o projekte hovorí, že prinesie nižšie ceny a jednoduchšiu modernizáciu čo povedie k rýchlenejšiemu rastu v priepustnosti. Zákazníci sa môžu tešiť na znížené oneskorenie a vyššiu spoľahlivosť cloudových služieb od Microsoftu ako Azure či OneDrive. Z kábla by mal však ťažiť aj Facebook, ktorý denne na svojej sociálnej sieti obslúži milióny používateľov. Zavedením vlastného kábla môžu zároveň tieto 2 firmy obchádzať telekomunikačné firmy a budú mať všetko pod svojou kontrolou. Úplne bez ich asistencie to však nepôjde a Facebook s Microsoftom sa dohodli s firmou Telxius čo je divízia španielskeho operátora Telefónica. Táto firma bude riadiť a prevádzkovať projekt MAREA.
 
Výstavba podmorského kábla by mala začať v roku 2016. Uloženie kábla na morské dno by malo byť dokončené v októbri 2017. Väčšinu priepustnosti bude využívať Facebook s Microsoftom. Zvyšok budú firmy prenajímať iným firmám.
 
Zdroj: techradar
 
Pridať nový komentár
TOPlist