Ako funguje bankomat? (video)

 
Čo sa deje vo vnútri bankomatu pri výdaji peňazí? A ako to, že sa mu takmer nikdy nestane aby vydal viac bankoviek ako je treba?

Väčšina z nás to nerieši. Zasunieme dnu bankomatovú kartu, naťukáme PIN kód, zvolíme požadovanú sumu a o menej ako minútu odchádzame s hotovosťou. Ako je však možné, že bankomat vám vydá skoro vždy presnú sumu a nepomýli sa? Za tým všetkým je zložitý mechanizmus, ktorý dobre zobrazuje nasledujúce video.
 
 
Ako môžeme vidieť, o presné vybratie jednej bankovky zo zásobníka sa stará valec s drsným gumeným povrchom. Bankomat pritom môže obsahovať až 3000 bankoviek. Vybraná bankovka ďalej putuje inými valcami s hladkým povrchom, prejde skenerom až v zákazníkovi.
 
Peniaze sú chránene špeciálnou zámkou s číselníkom, do ktorého zadáva obsluha PIN kód pri napĺňaní bankomatu. Okrem neho však peniaze pomáha chrániť 1,3cm hrubý trezor z čistej oceli, na ktorej by ste zatupili nejeden vrták. Konštrukcia navyše obsahuje kontakty, pri ktorých prerušení dôjde k spusteniu alarmu. Celý trezor pritom váži viac ako 200kg takže na chrbát si ho nenaložíte a neujdete s ním.
 
Bankomat by mal vždy vydať presný počet bankoviek, no schválne som napísal, že sa mu to podarí skoro vždy. V komentároch na Internete sa totiž ohlásili viacerí ľudia, ktorí tvrdili, že im bankomat vydal o jednu bankovku navyše. Stalo sa niečo podobné aj vám?
 
Komentáre (4)
Ulipispipapyrus
"Peniaze sú chránene špeciálnou zámkou s číselníkom, do ktorého zadáva obsluha PIN kód pri napĺňaní bankomatu" - toto nezmyslené tvrdenie zreme nepotrebuje komentár :) Horšie je, že rovnakú kvalitu zrejme majú aj ekonomické a politické správy a komentáre, na základe ktorých sa ľudia napríklad rozhodujú, koho voliť. A potom tá "demokracia" tak aj vyzerá ...
lksdf
mne dal o jednu menej... reklamacia bola zmeitnuta...
Pjetro de
Nechcem byt zakerny, ale zrejme existuju "nenapadne" rozdiely medzi bankomatom v USA a na Slovensku. Dva zasobniky (s x kusami bankoviek istej nominalnej hodnoty) by sli asi tazko, kedze bankomat mi v pohode da aj tri druhy bankoviek (desiny, dvaciny, 50tky). Vydava aj 100vky (ked ich ma mat kde ulozene, alebo ked vyberam tak velku sumu). Dokonca si mylsim ze bankomaty sa lisia aj podla banky tu na Slovesnku, ci dokonca aj jedna banka moze mat rozne typy bankomatov, napr. rozneho veku. Analyzovat kolko konkrtetne ma zasobnikov a kolko sa do nich zmesti je podla mna uplne zcestne. To ako keby sme prehlasili, ze na celom svete su len 3-litorve diesely, 6-valcove s automatickou prevodovkou. Zrejme ide len o princip: su tam zasobniky a mechanizmy na vyberanie bankoviek, cele je to v trezore. Bodka. Rovnako ako zakladny princip spalovacieho motora. Ale nevyjadrujem sa o pocte a objeme valcov atd ... Takze clanok hovori o tom, ako funguje nejeden typicky americky bankomat, ako aj o jeho konkretnych parametroch.
show
no z toho videa som sa veľmi veľa dozvedel. Že má nejaký zásobník na prachy a že ich valce posunú ku klientovi. No to fakt doteraz nikto netušil.
Pridať nový komentár
TOPlist