Sony podal patent na šošovky, ktoré robia fotky pri žmurknutí

 
Pomaly by sme si mali začať zvykať na myšlienku, že o pár rokov sa budeme môcť na svet dívať spoza high-tech kontaktných šošoviek, ktoré poznáme zatiaľ iba z akčných filmov.

Spoločnosť Sony totiž podala oficiálny návrh na americký patentový úrad, a ten popisuje kontaktné šošovky do očí, ktoré sú schopné zachytávať snímky pri žmurknutí používateľa. Šošovky dokážu uložiť takto vytvorenú fotografiu a následne ju bezdrôtovo odoslať do smartfónu, tabletu alebo osobného počítača.
 
V patente sa hovorí, že na zachytenie fotografie je potrebné bezdrôtové zariadenie, ako napríklad smartfón, ktorý povie šošovkám kedy vykonať akciu. Pravdepodobne neexistuje jednoduchšia metóda na zachytávanie snímok ako žmurkanie. Na šošovkách sa nachádza svetelný senzor, ktorý detekuje pohyb očných viečok a pri ich pohybe zachytí snímku.
 
 
Patent takisto hovorí o schopnostiach šošoviek, ktoré sú bežné pre digitálne fotoaparáty. Nemal by byť problém priblížiť objekty, zaostriť, či zmeniť clonu. Výsledné snímky tak môžu byť v skutočnosti pomerne kvalitné. Šošovky by mali disponovať aj displejom, ktorý umožní používateľom vidieť zachytené fotografie.
 
Sony popisuje interakciu s kontaktnými šošovkami pomocou smartfónu, ktorý ich dokáže aktivovať, prípadne deaktivovať. Ak však používateľ nechce neustále manipulovať so smartfónom, a vytvárať fotografie pri každom jednom žmurknutí, môže využiť vypínač umiestnený priamo na šošovkách.
 
Tento patent nám dáva možnosť nahliadnuť do budúcnosti, kedy by sa mohli vo veľkom využívať smart kontaktné šošovky, a popisuje princíp, ako by mohli fungovať.
 
Zdroj: mashable
 
Pridať nový komentár
TOPlist