Konečne s istotou poznáme tvorcu meny Bitcoin!

 
Po dlhodobých odhadoch a špekuláciách dokázal Craig Wright, že je skutočne tvorcom virtuálnej meny Bitcoin.

Kto je tvorcom Bitcoinu? Túto otázku sme si kládli prakticky od vzniku tejto meny a až dodnes sme so 100%-nou istotou nemohli tvrdiť, že odpoveď poznáme. Meno, či skôr pseudonym Satoshi Nakamoto, sa však v súvislosti so založením tejto meny objavilo už viackrát. Pod touto prezývkou sa ukrýva Craig Steven Wright, ktorý síce už dávnejšie tvrdil, že je tvorcom Bitcoinu, no teraz to dokázal kryptografickým dôkazom.
 
 
Craig Steven Wright pochádza z Austrálie a ide o počítačového špecialistu a podnikateľa. V auguste minulého roka sa magazín Wired dostal k dokumentom, ktoré naznačovali, že práve Wright je tvorcom Bitcoin meny. Austrálčan už vtedy nepoprel tento fakt a vyjadril sa, že robil čo mohol aby zostal utajený a skryl fakt, že on je tvorcom meny z roku 2009. Ľudia ho údajne za skrytú identitu milovali a nenávideli zároveň.  Pseudonym Satoshi Nakamoto si Wright vybral na základe japonského filozofa Tominanga Nakamotu, ktorý žil v 17. storočí.
 
To, že je Wright otec Bitcoinu teraz dokázal tým, že podpísal správy s pomocou kryptografických kľúčov, ktoré boli vytvorené krátko po vzniku Bitcoinu. Počítačoví experti boli schopní spojiť tieto kľúče s Bitcoin mincami, ktoré vyťažil Satoshi Nakamoto v roku 2009. Tieto spojenia s Nakamotom existovali už dlhšiu dobu, teraz je to však po prvýkrát, čo niekto prišiel s rukolapným dôkazom že Wright vlastí tieto kľúče.
 
Identitu Wrighta sa média snažili vypátrať nielen kvôli tomu, že bol označený za tvorcu Bitcoinu, ale aj kvôli bohatstvu, ktorým disponuje. Odhaduje sa, že Wright vlastí asi 1 milión Bitcoinov čo je takmer 400 miliónov eur. Wright však o publicitu nestojí. „Existuje mnoho príbehov, ktoré boli vymyslené a bol by som nerád, keby ranili ľudí, na ktorých mi záleží. Nechcem aby bol čo len z jeden nich týmto ovplyvnený. Radšej by som to nerobil. Chcem pracovať, chcem pokračovať v tom, čo chcem robiť. Nechcem peniaze. Nechcem slávu. Nechcem obdiv. Chcem, aby ma všetci nechali na pokoji“, vyjadril sa Wright pre BBC.
 
Zdroj: engadget
 
Komentáre (4)
Bumpy_SK
bohuzial https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/4hflr3/craig_wrights_signature_is_worthless/
Inspe
S istotu "ako to mate v nazve clanku" neviete nic :D je to fail of today :D overte si fakty :D
Pjetro de
Chcem, aby ma všetci nechali na pokoji ... no tak tymto gestom to istotne bude zarucene ...
Zeus
Tu vaši jistotu bych chtěl mít - a Rotschildovy peníze :) http://btctip.cz/je-craig-wright-skutecny-tvurce-bitcoinu-pochybnosti-je-vic-nez-dukazu/
Pridať nový komentár
TOPlist