V Nemecku majú semafory vsadené priamo do cesty pre ľudí zahľadených do smartfónu

 
V nemeckom Ausburgu vybudovali systém svetelnej signalizácie, ktorá je vsadená priamo do asfaltu cesty. Slúži pre bezpečnosť ľudí, ktorí majú sklonenú hlavu a pozerajú na obrazovku mobilu.

Ďalší štát sa rozhodol riešiť problém nepozorných chodcov, ktorí počas prechodu cesty nevnímajú okolie a hľadia do displeja svoju mobilu. Na rozdiel od USA však pre zvýšenie bezpečnosti chodcov nechcú zaviesť systém pokút, ale postavili semafory priamo v ceste.
 
Takýto „vodorovný“ semafor už testujú na jednej ulici v meste Ausburg. Celkové náklady na výstavbu 1 semafora (resp. 1 páru) pritom nie sú nízke a dosahujú 10 000€. Takýto semafor pozostáva z jednoduchých LED vsadených priamo na okraj cestu. Predpokladá sa, že človek pozerajúci do mobilu so sklonenou hlavou periférne zaregistruje svetlá semaforu a podľa toho buď prejde cez cestu alebo nie.
 
 
Semafory sú zatiaľ testované na ceste, cez ktorú prechádza koľajová trať električky. V prípade, že sa blíži električka začnú svetlá semafora blikať červenou farbou. Takáto inovácia sa však nepozdáva všetkým obyvateľom Ausburgu nakoľko sa na jej vybudovaní podieľajú všetci daňoví poplatníci. Mesto však tvrdí, že ide o užitočné preventívne opatrenie a výsledky rozhodnú o tom, či sa bude vo výstavbe takýchto semaforov pokračovať aj inde. Inštalácia takýchto svetiel je zrejme aj reakcia na nedávnu nehodu z marca, kedy 15-ročné dievča zrazila električka pretože dievča bolo pri prechode koľajami zahľadené do smartfónu a nedávalo pozor.
 
 
Komentáre (4)
mano8
to má byt akoze novinka ? sak unas je to na kazdom 2hom prechode... chodec vstupi na prechod a svetla sa rozblikaju aby upozornili vodica ze na prechode je clovek... na 4prudovke je to uzitocna vec.
Pjetro de
Ako sa pise na jednom nemenovanom SK IT portali: Takto bránia prirodzenému výberu a ľudský genofond nebude očistený od dementov. Ked je niekto totalny dement, tak mu ani blikajuci chodnik a ani vystrazna sirena nepomozu. Namiesto zvysovania myslenia ludi ideme podnikat kroky, aby ludia este viac zdementneli. Stale viac mam pocit, ze film Idiocracy nebola blazniva sci-fi komedia, ale dramaticky dokument z buducej reality !!! Ked vidim tych osprostenych zdementnenych mladych jak cumia do toho smart-blb-demento-tableto-lopato-fónu aj na prechode pre chodcov, mam vazne obavy o buducnost ludstva !!! Jedno z najlepsich opatreni zaviedli tiez v Nemecku, ked v jednom meste odstranili uplne vsetko znacenie. Ludia zacali rozmyslat, prestali sa spoliehat na inych a vyrazne klesol pocet nehod. To je spravna cesta (dlhodobo). Este by som tam zvysil rychlost z 50 a 70 km/h a v strede cesty urobil plot, aby chodec prakticky nemal sancu cez cestu prejst a musel pouzit eventuany podchod/nadchod. Dementizmus vladne tomuto svetu a este sa o to viac podporuje.
mano8
z casti suhlasim, ale "blikajuci prechod" dáva vacsiu sancu zaregistrovat potencialne nebezpecenstvo hlavne vodicom - nie chodcom.
Toman
nesikovne meso musi prec....
Pridať nový komentár
TOPlist