Samsung chce vyslať na cesty kamióny s obrazovkami, ktoré uľahčujú predbiehanie

 
Ak na ceste natrafíte na kamión Safety Truck nemusíte pre jeho obiehanie vykrúcať krk a načahovať hlavu. Kamión má totiž vzadu namontovanú obrazovku a šofér auta za ním tak vidí čo je pred kamiónom.

Poznáte to – vlečiete sa za pomalým kamiónom na ceste, túžite ho obehnúť, no pre kontrolu protiidúcich áut sa musíte nakláňať či „vykukovať“ trošku celým autom do protismeru. Kiež by tak bolo možné nejakým zázrakom vidieť skrz tieto mohutné kamióny, však?
 
 
Nuž, Samsung má riešenie v podobe Safety Truck kamiónov. Tie predstavil ešte minulý rok, no teraz začal ostré testovanie v Argentíne a technológiu by chcel celosvetovo nasadiť ešte tento rok. Systém pracuje na veľmi jednoduchom princípe. Vpredu sú umiestnené 2 kamery, ktoré snímajú obraz pred kamiónom. Ten následne posielajú na veľkú obrazovku umiestnenú na zadnej strane kamióna (v skutočnosti ide o 4 obrazovky OH46D). Obrazovky majú certifikáciu IP56 čo znamená, že sú vodeodolné a prachuodolné  aby bolo možné technológiu použiť za každého počasia. Kamery by si mali poradiť aj s tmou v noci.
 
Šoféri za takýmto kamiónom tak pohodlne vidia situáciu na ceste pred kamiónom a dokážu si bez problémov načasovať moment, kedy sa dá kamión predbehnúť. Cieľom je znížiť počet nehôd ku ktorým dochádza práve pri predbiehaní dlhých kamiónov.
 
 
Samsung takto vybavený kamión predstavil minulý rok, no neuviedol či to s technológiou myslí vážne a uvažuje o komerčnom nasadení. Teraz však začína v argentínskej La Plate s rozsiahlym testovaním. Na stavbe prototypu a testovaní sa podieľajú aj firmy Helvetica SA a Volvo Trucks Argentina. O niekoľko mesiacov neskôr by mala byť dostupnosť Safaty Truck celosvetová.
 
Zdroj: thenextweb
 
Komentáre (1)
MarianTalarik
takze ja to vidim tak ze Samsungu vidriduchovia ukradnu zopar tisic obrazoviek z kamionov a bude po projekte :)
Pridať nový komentár
TOPlist