Nový Raspberry Pi Zero počítač stojí iba smiešnych $5

 
Už predchádzajúce verzie malého počítača Raspberry Pi boli pomerne lacné. Nový Raspberry Pi Zero posúva však cenovku iba na $5.

Najnovší prírastok do Raspberry Pi rodiny vyzerá iba ako akási prídavná karta pre počítač. Nie je to však karta a Zero predstavuje samostatný, plnohodnotný počítač. Na malom plošnom spoji sa tlačí procesor Broadcom BCM2835 s taktom 1,1GHz, ktorého jedno jadro je založené na ARM11 architektúre. LPDDR2 RAM je veľká 512MB a počítač ponúkne aj microSD slot, 2 microUSB porty (jeden pre prenos dát, druhý pre napájanie) a mini HDMI výstup s podporu videa vo FullHD rozlíšení pri 60fps. Podobne ako model A+, B+ či 2B aj Zero ponúkne 40 GPIO pinov. Nechýbajú ani výstupy pre RCA. Počítač má v zátaži odber 160mA, v pokoji je to približne polovica.
 
 
Zero je skutočným drobcom nakoľko jeho rozmery sú 65x30x5mm (dĺžka x šírka x výška). Napriek tomu však Raspberry Pi Foundation tvrdí, že použitý procesor je o 40% rýchlejšie ako pôvodný v Raspberry Pi 1 alebo v Raspberry Pi Model A, A+ a B+. Počítač by mal schopný prevádzkovať Raspbian (operačný systém založený na Debiane) a väčšinu existujúcich Raspberry Pi aplikácii a projektov.
 
    
 
Raspberry Pi Zero sa už predáva vo vybraných obchodoch vo Veľkej Británii za 4 libry. V Británii je počítač dokonca zdarma pribaľovaný k decembrovému číslu časopisu MagPi, ktorý sa predáva za 5,99 libier. Malo by sa tak jednať o prvý počítač na svete, ktorý je takouto formou pribaľovaný zdarma. V USA má Zero cenovku $5. Nejakí záujemcovia?
 
 
 
 
Komentáre (8)
martinxxxxx
oplatí sa to kapit ku smart TV ?
Trud
nie
Sep5
Ak si k tomu dokúpiš OTG kábel a externú sieťovku tak to bude určite lepšie ako smartTV ale radšej by som šiel do B+. Podľa toho na čo potrebuješ/chceš.
m2fizy
No ja mam B-cko ... a k telke som si radsej zaobstaral take ze "ricomagic mini pc" ... je to kompaktnejsie (no ako zero nie ale ako B urcite) a je tam android co je urcite jednoduchsie a intuitivnejsie ovladanie ako LINUX. A myslim ze to uplne prekona akukolvek smart TV. + wifi atd.
anča
presne tak, k TV jedine nejaky rikomagic 2gb ram 16gb rom nejake stvorjadro s androidom a velkostou usb kluca, samozrejme usb hdmi a slot na sd.
m2fizy
Vyzera to fakt bohovsky ... ze by som sa znovu zmotal na RasPi ... LOL ... a hlavne ma totalne zabil ten udaj o spotrebe ... ze v zátaži 160mA a v pokoji polovica (to vychadza nieco okolo 0,8W burn a 0,4W idle) ... genialne ... ako surveillance station/HTPC/download server/ ... nema chybu. KRASA !
Barzy
Dúfam že sa to dostane aj na náš trh :) ešte uvažujem či si nepočkať na C.H.I.P. :)
zemco123
Vie niekdo kde to môžem kúpiť?
Pridať nový komentár
TOPlist