Google odstránil takmer 500 tisíc odkazov na základe práv občanov EÚ

 
Spoločnosť Google zverejnila čísla, ktoré ukazujú koľko web stránok odstráni na základe rozhodnutia Súdneho dvoru Európskej Únie.

V máji minulého roku sa súd zaoberal prípadom Google Spain proti AEPD a Mariovi Gonzalesovi. Rozhodnutie súdu znelo, že občan Európskej Únie má právo požiadať webové vyhľadávače ako sú napríklad Google, Bing, Yahoo o odstránenie určitých osobných vecí. Súd takisto nariadil povinnosť týmto vyhľadávačom zaoberať sa každou jednou žiadosťou o odstránenie informácii. Avšak informácie, ktoré sú v prospech verejného záujmu, môže vyhľadávač naďalej zobrazovať.
 
 
Do dnešného dňa Google obdržal celkovo 348 085 žiadostí. V týchto žiadostiach sa nachádzalo vyše jedného milióna odkazov a web stránok, ktoré užívatelia požadovali vymazať. Číslo vyhodnotených žiadostí sa doposiaľ zastavilo na hodnote 1 234 092, z ktorých bolo odstránených 42% (441 032). Google sa taktiež rozhodol ponechať 608 169 odkazov, ktoré teda vymazané nebudú a zvyšný počet, približne 150 tisíc, sa stále vyhodnocuje alebo k ich vyhodnoteniu je potrebné zhromaždiť viac informácií.
 
Zverejnené boli aj štatistiky týkajúce sa desiatich najčastejšie uvádzaných webov. Na prvom mieste sa umiestnila sociálna sieť Facebook, kde bolo odstránených 10 220 žiadostí. Medzi TOP 10 nájdeme aj stránky YouTube, Twitter alebo Google+ a celkovo tvoria tieto stránky 9% z celkového počtu webových adries, o ktorých odstránenie bolo požiadané užívateľmi.
 
Zdroj: google
 
Pridať nový komentár
TOPlist