Li-Fi otestovaná: 100x vyššia rýchlosť ako u Wi-Fi

 
Vedci z Estónska otestovali prenos dát pomocou žiarovky, známy ako Li-Fi. Výsledok? Rýchlosť 1GB/s, ktorá hravo zahanbí aj najrýchlejší Wi-Fi štandard 802.11ac.

O Li-Fi technológii sme prvýkrát počuli približne pred 2 rokmi. Medzitým sa objavili už aj nejaké testy či smartfóny schopné prijímať signál vysielaný žiarovkou, masového rozšírenia sa však technológia stále nedočkala. Li-Fi pritom dokáže poskytnúť veľmi vysoké rýchlosti čo dokázalo testovanie na univerzite v Oxforde na začiatku tohto roka, kde sa vedcom podarilo dosiahnuť obojsmernú rýchlosť 224Gbps. Už to je obrovská hodnota, ktorá by umožnila prenos 18 filmov vo vysokom rozlíšení za 1 sekundu.
 
 
Rýchlosť 224Gbps je veľmi slušná, vedcom zo spoločnosti Velmenni v Estónsku sa ju však podarilo nedávno prekonať. A to výrazne nakoľko sa im podarilo dosiahnuť rýchlosť rovný 1GB/s a to nie v laboratórnych podmienkach, ale v praxi. Pre porovnanie, momentálne najrýchlejší Wi-Fi štandard 802.11ac poskytuje teoretickú rýchlosť 7Gbps. Od štandardu 802.11ax sa očakáva rýchlosť 10Gbps takže Li-Fi ukázala veľký potenciál a možnosť približne až 100-násobne rýchlejšieho prenosu ako cez Wi-Fi.
 
Rýchlosť však nie je jedinou výhodou Li-Fi. Vďaka tomu, že prenos sa deje rýchlym blikaním žiarovky nedochádza k rušeniu s inými spotrebičmi ako tomu je u Wi-Fi. Toto blikanie nie je ľudské oko schopné zaregistrovať.
 
CEO spoločnosti Velmenni, Deepak Solanku, verí, že Li-Fi technológia sa k zákazníkom pretlačí ešte do konca tejto dekády.
 
 
Komentáre (15)
risomas
nejako vam nesedia cisla. Rýchlosť 224Gbps je veľmi slušná .. ale prekonavaju to estonci s 1GB (co je nejakych 8Gbps) Ako moze prekovavat 100nasobne wifi ax ?
Piśtik
ak sa nemýlim tad 7Gbps je 802.11ad a nie ac :)
Courage_SK
Nejak mi tie čísla nesedia. rýchlosť 224Gbps. Už to je obrovská hodnota, ktorá by umožnila prenos 18 filmov vo vysokom rozlíšení za 1 sekundu. 224Gbps je 28GBps. Kde do 28GB chcete natrepať 18 filmov vo vysokom rozlíšení? Hádam nechcete tvrdiť, že celovečerný film v HD so slušným bitratom má 1,55GB. Inač technológia znie zaujímavo.
alien2112
Oni mysleli IYFY release filmy.. co nemaju slusny bitrate ale daju sa povazovat za vysoke rozlisenie... nie kazdy je kajnsmetke ako ty....
heisenberg
yify prečo nie :)
Jezisek
je to nejaky HOAX. tepelna zotrvacnost vlakna nedovoli ani 500Hz frekvenciu,nieto GHz, ziarivky uz vobec nie. a ako chcete prenasat signal takych frekvencii k ziarovke cez 220 V dvojlinku s obrovskou kapacitanciou...?
Miro123
Nemyslím že to bude formou blikania. To asi vymyslela len teta redaktorka spoza zeleného stola... Skôr to bude na princípe, že vlákno žiarovky funguje aj ako VF anténa. Takže žiarivky a žiarovky by mohli fungovať, ale LED žiarovky ani náhodou. A nechcela EÚ nahradiť obyčajné žiarovky práve tými úspornými?
TomVanLie
No, a co, když budete chtít zhasnout..? :D
DrStevko
Mama povie dobrú noc synak spať zhasínam, a si bez internetu... :D pre rodičov jednoduchšie, predtým sa museli vyhrážať že vypnú net... :)
mano8
staci ze sa chces ist "vysrat" a nemas net, svetlo viditelneho spektra (nm) cez stenu nesvieti...
expodan
mna by vyslovene zaujimala jedna vec ako presne funguje obojsmerna komunikacia? dobre jedno smernu chapem svetlo blika prijme ho dalsia svetlo ktore sa s tym blikanim zosunchronizuje atd a komp prijme cez snimac prijme signal... ale ako ma komp odoslat data? do toho isteho svetla? ci snad odosielanie bude nadalej fungovat cez kabel pripadne cez niaku tretiu sluzbu? ano napad Li-Fi sa mi paci ale neviem si predstavit ako realne by dokazalo fungovat...
Miro123
Nikdy si neskúšal morzeovku s batérkou? Len musíš rýchlejšie cvakať vypínačom ;-)
mano8
:DDDDDDDDDDDDD buducnost je jasna, buducnost je.... spojenie ktore ked prejdem z obyvacky do kuchyne tak nemam signal :D napiste par zasadnych nevyhod... vlnova dlzka proste nepustí... nanometre oproti centimetrom je velky rozdiel
jk2
Podľa mňa veľmi perspektívny technológia. Inak ak si pozrieme aj obrázok,....tak vidíme, že sa tam uvádza LED technológia, takže asi nie klasická vláknová žiarovka. A podľa mňa hlavná výhoda je, že vypnem svetlo a vypnem aj prenos. Následné logicky žiaden rádiový smog od susedov a po obydlí.
Pjetro de
224Gbps = 28 GB/s vs. 18 HD filmov za 1 sekundu? To ma jeden taky "typický" HD film akoze 1,55 GB? No ja teda neviem, ale pokial su MKVcka v H264 a jedna sa o typický FHD film pod 2 hodiny, 21:9 (1920x800), 25 fps + nedajboze DTS zvuk, vzdy mi to vychadza medzi 5 a 10 GB skor blizsia k tym 10 GB. Pre H265 to vychadza 5 GB. Bud su hausnumera vycucane z prsta, alebo bez zmyslu prebrane z nejakeho zdroja, alebo uz niekto ma FHD filmy komprimovane v neexistujucom USHEVC (ultra-super-HEVC) a neexistujucom H267 kodeku ktory je 2x efektivnejsi od neexistujuceho H266, ktory je 2x efektivnejsi od H265, ktory je 2x efektivnejsi od H264, ktory je o 60% (1,6-nasobne) efektivnejsi od XviD, ktory je o 30% (1,3-nasobne) efektivnejsi od DivX. Koniec uvahy o MPEG4. O MPEG2, stvorcekovanych videjkach s rozlisenim 320x240 na Win95/98 a VCD s SVCD neuvazujeme. Dalej: citujem "Rýchlosť 224Gbps je veľmi slušná, vedcom zo spoločnosti Velmenni v Estónsku sa ju však podarilo nedávno prekonať. A to výrazne nakoľko sa im podarilo dosiahnuť rýchlosť rovný 1GB/s. Nerozumiem. 1 GB/s je viac ako 224 Gbps?
Pridať nový komentár
TOPlist