DARPA chce vyvinúť miznúce vozidlá

 
Vojenská organizácia DARPA sa chce zahrať na Copperfielda a po použití vozidla ho chce nechať jednoducho zmiznúť. Zázrak, kúzlo či veda?

DARPA spúšťa projekt ICARUS (Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems), ktorého cieľom je vytvoriť malé vozidlá na jednorazové použitie, ktoré po doručení nákladu jednoducho zmiznú. Znie to ako sci-fi, no organizácia už má nejaké skúsenosti s miznúcimi objektami a ICARUS nadväzuje na projekt VAPR (Vanishing Programmable Resources), ktorého výsledkom boli elektronické zariadenia, ktoré sa samé po určitom čase zničili. Cieľ ICARUS je však ešte odvážnejší.
 
Mikročip vytvorený v projekt VAPR dokáže rýchlo zmeniť svoje skupenstvo z pevného na plynné
 
V piatkovom oznámení totiž DARPA jasne povedala, že vozidlo musí skutočne zmiznúť pred ľudským okom a nesmie nechať žiadny viditeľný zvyšok väčší ako 100 mikrometrov v najdlhšom rozmere. Vozidlo sa tak v podstate musí vypariť. „Použitie kamufláže, odstránenie či odchod vozidla a iné prístupy, ktoré by boli opisované ako „technické zmiznutie“ nie sú predmetom záujmu DARPA“, hovorí oznámenie.
 
Vozidlo tak skutočne musí celé zmiznúť pred očami nepriateľov. Ako chce DARPA niečo také docieliť? Konkrétny plán nebol prezradený, no použité majú byť polymérové panely a „elektronika nesúca sklenené prúžky“, ktoré sa majú postarať o zmiznutie vozidla. To je stále príliš málo informácii na to aby sme si vedeli predstaviť presný mechanizmus za zmiznutím. Podľa gréckej mytológie bola však Icarus postava, ktorá mala krídla z vosku a peria, ktoré zhoreli a vyparili sa keď sa Icarus priblížil k Slnku. DARPA možno obkukala niečo z tohto princípu.
 
O použitých vozidlách organizácia hovorí, že nesmú byť dlhšie ako 3 metre a nebudú mať žiadneho šoféra. Vozidlá tak bude možno riadiť operátor na diaľku, ich zmiznutie však zrejme mať na starosti nebude. „DARPA nebude akceptovať projekty, kde je zmiznutie spúšťané na diaľku cez riadové frekvencie, optické či iné telekomunikačné kanály“, tvrdí organizácia v piatkovom vyjadrení.
 
Použitie takýchto vozidiel vidí DARPA vo vojenskom priemysle kde by sa vozidlo nepozorovane staralo o dodávku zásob a po splnení úlohy by jednoducho zmizlo. ICARUS bol spustený včera a jeho trvanie je naplánované na 26 mesiacov. Rozdelené je do 2 fáz. V prvej fáze trvajúcej 14 mesiacov sa DARPA zameria na návrh samotného vozidla. Druhá fáza bude trvať 12 mesiacov a jej predmetom skúmania bude materiál, z ktorého bude vozidlo vyrobené. Celý projekt si vyžiada náklady asi $8 miliónov.
 
 
Komentáre (2)
Miro123
Je toto sranda alebo nie? "Mikročip vytvorený v projekt VAPR dokáže rýchlo zmeniť svoje skupenstvo z pevného na plynné" - tak toto dokáže s horákom hocikto a už aj dnes ;-) Miznúce vozidlá? Aj toto už funguje dnes - Toyota zmizne a objaví sa u ISIS a v Iraku zmizlo pár miliárd USD...
filipack
Naco vyvijat nieco co uz existuje u VW a SKODA. Ved tie miznu na dennom poriadku...
Pridať nový komentár
TOPlist