Firefox prestane podporovať zásuvné moduly okrem Flash

 
Po Internet Explorer a Chrome prišiel čas aj pre Mozilla Firefox prehliadač, ktorý opustí podporu NPAPI plugin-ov do konca rok 2016. Užívateľom zostane iba HTML5 a Flash.

NPAPI (Netscape Plugin API) je tu s nami od 90-tych rokov minulého storočia. To je veľmi dlho a mnohé funkcie, ktoré NPAPI ponúkalo už dokáže poskytnúť aj HTML5. Microsoft prestal NPAPI podporovať od Internet Explorer 5.5. Najnovší Edge už samozrejme NPAPI nemá vôbec. Google Chrome začal NPAPI vytlačovať v apríli tohto roka a celkom ho opustil minulý mesiac. Podobný krok sa chystá urobiť aj Mozilla Firefox.
 
 
Mozilla sa tak rozhodla kvôli zastaraný technológiám a bezpečnostným hrozbám. Strata NPAPI však neohrozí jediný doplnok, ktorým je Flash. Hoci HTML5 už obsahuje mnoho funkcií, ktoré dobre nahradia prvky z NPAPI, Flash je stále rozšírenou technológiou na Internete, ktorá umožňuje prevádzkovať niektoré hry či reklamné banery. Ohľadom Flash doplnku sa však často objavujú bezpečnostné diery či iné nedostatky. Mozilla sa však vyjadrila, že bude spolupracovať s Adobe aby zlepšili výkon a stabilitu Flash doplnku.
 
Nový 64-bitový Firefox pre Windows nebude už obsahovať podporu týchto NPAPI plugin-ov. Do konca roka 2016 nebude mať žiadna verzia Firefoxu podporu NPAPI modulov a väčšinu obsahu bude sprostredkovať HTML5.
 
Zdroj: engadget
 
Pridať nový komentár
TOPlist