Takto vyzerá hybridné vodné chladenie v novom Surface Pro 4

 
Máme zábery útrob najnovšieho tabletu Surface Pro 4, ktoré odhaľujú, čo konkrétne Microsoft myslel pod pojmom vodné chladenie.

Microsoft pri predstavovaní nových produktov ukázal aj najnovší tablet Surface Pro 4. Na prezentácii sa objavila zmienka aj o tom, že prístroj má vodné chladenie. Spoločnosť sa však tomuto nevenovala a tak systém chladenia zostával menšou záhadou. Dnes poznáme ako pracuje.
 
 
Obrázok vnútorností Surface Pro 4 sa dostal na imgur a vysvetľuje, ako presne zariadenie chladí procesor Intel Core a iné komponenty. Vzhľadom na štíhlu hrúbku tabletu 8,4mm sme samozrejme nemohli očakávať výkonnú pumpu a trubky ako tomu býva u tradičného vodného chladenia v stolných počítačoch. Základom chladenia sú dve štíhle parné komory (vapor chamber), ktoré však vyzerajú skôr iba ako obyčajné medené heatpipes. Tekutinu v nich vyparuje rozohriaty procesor v pravom hornom rohu prístroja. Teplo je následne prenášané do 2 heatsinkov – jeden veľký je nad batériou a druhý je v ľavom hornom rohu.
 
Vľavo hore je aj malý ventilátor. Odparená tekutina sa v pasívoch následne ochladí s skondenzuje čím sa zmení späť na kvapalinu a vráti sa späť nad procesor. Veľké pasívy by mali zabezpečiť dobré rozloženie tepla a menšie prehrievanie komponentov a tela prístroja. Pri nižších teplotách sa zároveň bude pomalšie točiť ventilátor čím bude tablet tichší.
 
 
Zaujímavé je, že podobný systém Microsoft údajne vtesnal aj do prichádzajúcich smartfónov Lumia 950 a 950XL.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (2)
Ján Kisty
podla mna heatpipe..
mano8
velmi pekne napisany clanok, a teraz mi este vysvetlite, akym magickym spôsobom zarucia cirkulaciu okruhu "pary" ??? pretoze pokial neverite na zazraky, tak su to heatpipes ! vysvetlim preco: pokial by to aj bol nuteny obeh, musel by mat oddelene komory vstupu a vystupu, pretoze by sa navzajom v jednej medenej " ak aj dvojitej trubke" proste prehrievala vstupna kvapalina... teda ja tam zavrety okruh nevidim, neviem ako zmysla clovek co pisal clanok, ale spekulovat nad tak jasnou vecou uz z obrázka -) su to heatpipes (- mi pride doslova az choré. jedine ak ta "placka" môze pracovat na principe hybrid vapor chamber, ale beztak je to fail ked je k nej vedena obycajna heatpipe..
Pridať nový komentár
TOPlist