Na Androide bude možné spúšťať Windows aplikácie

 
Na zariadeniach s Androidom bude možné ešte pred koncom roka spúšťať Windows aplikácie. Má to však háčik

Vďaka aplikáciám CrossOver a Wine je možné spúšťať Windows aplikácie na operačných systémoch Linux či max OS X. Wine umožňuje aj fungovanie Android aplikácii na Windowse a onedlho by sme sa mali dočkať aj opačnej funkcionality.
 
 
Spoločnosť  CodeWeavers, ktorá stojí za oboma spomínanými aplikáciami totiž plánuje priniesť možnosť spúšťať Windows aplikácie v prostredí Androidu. Vývojári sľúbili, že prinesú aplikácie Wine a CrossOver pre Android a technologicky náhľad aplikácie CrossOver for Androird dorazí ešte pred koncom tohto roka. Neskôr by sa na radu mala dostať aplikácia Wine.
 
Má to však jeden podstatný háčik. CrossOver a Wine aplikácie fungujú iba na Android x86 platformách a teda na systémoch, kde je Intel či AMD procesor. Väčšina smartfónov však má nejaký procesor ARM architektúry a tu tak Windows aplikácie fungovať nebudú. Taktiež nebude možné na dotykových zariadeniach dobre ovládať mnoho Windows aplikácií, ktoré sú navrhnuté pre ovládanie myškou a klávesnicou. Ideálnou voľbou je tak počítač či notebook s Intel/AMD procesorom alebo siahnuť po tablete/smartfóne s Intel procesorom. Tiež však nie sú tak časté. Aby bolo možné spúšťať Windows x86 aplikácie na ARM zariadeniach museli by aplikácie CrossOver a Wine obsahovať nejakú virtualizáciu.
 
CodeWeavers tiež pracuje na integrácii podpory DirectX 11 pre Wine aby bolo možné spúšťať mnohé Windows hry.
 
Zdroj: pcworld
 
Komentáre (2)
Archon
ak by Microsoft spravil Surface Mobile a bol by tam normalny Windows , tak Wine/CrossOver bude použitelne iba s tou virtualizaciou
rekifier
chces povedat Surface Phone.. okrem toho existuju telefony s intel chipom kde sa podaril rozbehat windows8 (nepamatam si presne, asi to bol nejaky Asus), co je vsak zaujimavejsie je projekt Centennial, ktory by mal zabezpecit prevod x86 programov na windows appky, spustitelne aj na arm procesoroch
Pridať nový komentár
TOPlist