Skrýva Tutanchamónova hrobka obrovské prekvapenie?

Objav Tutanchamónovej hrobky bol najväčšou archeologickou senzáciou minulého storočia. Možno sa čoskoro dočkáme ešte väčšieho a významnejšieho objavu.

Tutanchamón bol relatívne nevýznamný staroegyptský faraón. Jeho hrobka v Údolí kráľov sa však zachovala nedotknutá aj so svojím obsahom až do súčasnosti. Keď ju v roku 1922 Howard Carter objavil, bola to senzácia, ktorej dozvuky pretrvali až do súčasnosti. Milióny turistov sa chodia pozerať na jej poklady v Egyptskom múzeu v Káhire, ďalší navštevujú hrobku v Údolí kráľov.

Dr. Reeves z Arizonskej univerzity prichádza s hypotézou, podľa ktorej hrobka obsahuje ďalšie dve komory. Tie by mohli byť, a teraz prichádza skutočná senzácia, pohrebnými komorami kráľovnej Nefertiti. Tá je jednou z najznámejších, ikonicky známych postáv staroegyptskej histórie. Objav jej hrobky by veľmi pravdepodobne významom a svojím obsahom prekonal Carterov objav z roku 1922. 

Hypotéza je výsledkom použitia tých najmodernejších technológií na skenovanie a snímkovanie stien Tutanchamónovej hrobky (odporúčame prezrieť si nasledujúce video). Snímky z prieskumu realizovaného španielskou spoločnosťou Factum Arte priviedli Reevesa k záveru, že steny hrobky skrývajú dva priechody do ďalších miestností hrobky.

Hypotéza vychádza z historických indícií. Mladý Tutanchamón zomrel ako 19 ročný. Je možné, že z praktických dôvodov bola pri neočakávanej smrti faraóna ako hrobka využitá hrobka jeho nevlastnej matky Nefertiti. Nebola však využitá celá. V jej ďalšej časti možno stále leží samotná Nefertiti. To by odpovedalo aj na otázku, prečo bola Tutanchamónova hrobka menšia než ostatné hrobky v Údolí kráľov. 

Pre overenie hypotézy bude použitá neinvazívna radarová technika. Tá by podľa egyptského ministra štátnych pamiatok el-Damatyho mala zodpovedať otázku existencie ďalších pohrebných komôr  v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. K možnosti, že pôjde o hrobku Nefertiti povedal "Ak je to pravda, tak máme pred sebou objav, ktorý zatieni objav Tutanchamóna samotného".


Busta Nefertiti v Berlínskom múzeu Neuen Museum. Credit: Philip Pikart

Komentáre (3)
Okolosediaci
Jediné čo som z videa zistil je fakt, že vytvorili POVRCHOVÚ 3D KÓPIU tej hrobky ... asi aby to mohla byť putovná atrakcia, ktorá môže cestovať po svete (viď Tut v BA). Predpokladal som, že tam bude ukázané, AKO sa tým radarom skenuje nejaká budova, výsledky zo skenu, analýza a syntéza 3D záznamu atď, teda že najskôr ukážu spôsob skenovania na nejakom objekte, aby sa naučili správne interpretovať výsledky a potom samotné skenovanie pravej hrobky ... lenže miesto toho iba ďalšie sklamanie z blábolu.
Marek Danmark
Tá kópia hrobky bola zhotovená za tým účelom, aby bola originálna hrobka uchránená pred negatívnymi vplyvmi príliš veľkej návštevnosti (napr. popraskaný povrch nástenných malieb), ktorá so sebou prináša zmenu vzdušnej vlhkosti, svetelných podmienok atď. Nová hrobka (verná kópia) bola postavená neďaleko domu Howarda Cartera, objaviteľa pôvodnej hrobky. Návštevníkom je k dispozícii od roku 2012.
odbornik
nie, neskrýva
Pridať nový komentár
TOPlist