Samojazdiace taxíky začnú prepravovať ľudí v Japonsku už budúci rok

 
Nasadnete do taxíka a ten sa dá do pohybu. Bez šoféra. Skoro ako z hororu, v Japonsku však realita už budúci rok.

Robot Taxi je meno nádejnej taxikárskej služby v Japonsku, ktorá chce bez šoférov prepravovať ľudí. Pôjde o ostré testovanie a takýto futuristický taxík bude k dispozícii asi 50 ľudom v oblasti Kanagawa na okraji Tokia. Aby sme však boli presní, šoférove sedadlo nebude prázdne. Na jeho mieste bude sedieť operátor, ktorý do riadenia zasiahne v prípade, že sa niečo nepodarí.
 

 
Takéto taxíky budú prevážať prevažne starších ľudí a to od ich domu k miestnemu obchodu. Celkovo prejde vozidlo asi 3km, z ktorých určitú časť tvorí aj hlavná a zrejme dosť frekventovaná cesta. Autami sú upravené Toyoty Estima. Spoločnosť dúfa, že ak prebehne testovanie bez problémov rozbehne komerčne svoj biznis vo veľkom v roku 2020. Nie je známe, či počas testovania budú pasažieri platiť za odvoz taxíkom, pravdepodobne však nie a služba bude spoplatnená až po komerčnom uvedení na trh.
 
Cieľovou skupinou firmy budú zrejme starší ľudia, ktorým majú taxíky pomôcť dostať sa do rozličných miest nakoľko nie všade je verejná doprava dobre dostupná. Portál Engadget tiež uvádza, že Japonsko má najväčšou populáciu starších ľudí na svete pretože tam už 33% obyvateľov má viac ako 60 rokov. Nemalo by sa tak jednať o priamu konkurenciu pre Google samoriadiace autá.
 
 
Komentáre (8)
Karolkm
Wau tak to je fantasticka sprava. Najvacsia vyhoda tychto aut je ze clovek sa nemusi venovat soferovaniu, ale moze sa venovat niecomu uzitocnejsiemu a nestracat drahocenny cas.
peto166
konecne si budem moct schuti zasexovat pocas jazdy... :))
maladaptiv
Najväčšia výhoda je, že takto sa môže výrazne zefektívniť doprava nakoľko nebude treba toľko parkovacích miest a aút v meste. To s časom a venovaním sa niečomu inému je hlúposť, keďže to platí aj pri klasických taxíkoch. Lenže toto by mohlo byť vzhľadom na absentovanie vodiča aj cenovo relevantnou alternatívou k vlastnému autu.
Nicht normal
Kam to speje? Ludi nahradi vsade robot.Ciskoro bude vsade obrovska nezamestanost a ludia nepotrebny.
havodunco
Ale, tu na Slovensku, už teraz potrebujeme viac učiteľov slovenčiny ... !
havodunco
No... speje to k väčšiemu počtu učiteľov slovenskej gramatiky !
smolkobolko
Dufam ze raz konecne niekto rozumny prepracuje slovensku pisanu gramatiku hlavne v tych oblastiach kde sposobuje uciacemu problemy. Nejako zabudame komu ma jazyk sluzit. Jednoduche pravidlo kde bude I alebo Y by podstatne zredukovalo ucivo na skolach. Poznam chlapika co to vyriesil na vlastnu past. Vsade pise iba makke I. Je to iritujuce ked to clovek cita ale z pohladu prenosu informacie je to genialne.
peto166
takze ako tie bratislafske zdieracske sFine zasa budu protestovat? ci ne? :D
Pridať nový komentár
TOPlist