Skrinka Define R5 otestovaná v najtichšej miestnosti na svete

Hlučnosť skrinky Fractal Design Define R5 bola otestovaná v najtichšej miestnosti na svete. Cieľom bolo úplne transparentne preveriť jej hlučnosť, či výstižnejšie povedané jej tichosť.

Najtichšia miestnosť na svete sa nachádza v Orfield Laboratiories v južnom Minneapolise v USA, a nesie názov Anechoic Chamber. Mimochodom, je to miestnosť o ktorej sme písali v článku V najtichšej miestnosti na svete možno počuť aj vlastné uši. Skrinka Fractal Design Define R5 v nej bola otestovaná, či spĺňa najprísnejšie ISO štandardy.

Fractal si uvedomuje silnú konkurenciu v oblasti počítačových skriniek a preto chce byť maximálne otvorený a transparentný pri testovaní tých svojich. Sľubuje aj naďalej prinášať skutočne tiché skrine, akou je aj R5. Na videu môžete vidieť, ako prebiehalo testovanie (vidíme tam napríklad Heaven Benchmark) a kde bola umiestnená skrinka. Okrem toho bol testovaný rozdiel medzi skrinkou s priehľadnou bočnicou a bez nej.

Pri skrinke R5 boli pri plnej záťaži (CPU load na 100%) dosiahnuté hodnoty hlučnosti na úrovni 21dB, čo vôbec nie je zlé, naopak. Rovnaké PC bez skrinky dosiahlo hlučnosť takmer 29dB. Vzhľadom na to, že hlasitosť zvuku (hladina intenzity) je definovaná logaritmickou funkciou, 29dB znamená takmer 2-násobný nárast oproti 21dB. Skrinka stíšila hlučnosť svojich "vnútorností" bežiacich na plný výkon takmer na polovicu. Ešte zaujímavejšie sú výsledky v IDLE móde (keď na pc nebeží žiaden program). V ňom mali skrinky R5 Define ledva 1,5dB, avšak PC bez skrinky v IDLE móde až 16dB. To je naozaj výrazné stíšenie. Pri 50% záťaži hlučnosť skrinky R5 dosiahla opäť len 2dB, bez skrinky 16dB.  

V prípade použitia priehľadnej bočnice s priehľadným oknom dosiahla skrinka R5 takmer rovnaké výsledky ako v prípade nepriehľadnej bočnice bez okna. 

Hlučnosť závisí od komponentov použitých pri stavbe PC, v teste boli použité zostavy Serenity od Puget Systems

Ďalší obrázok znázorňuje bežný hluk v porovnaní s hlučnosťou skrinky. R5 je porovnaná s tikajúcimi hodinkami. Šelestiace lístie je hlasnejšie ako R5 bežiace v 100 percentnej záťaží. Testami tam bolo dokázané, že aj verzia s priehľadnou bočnicou stále dodržuje najvyššie ISO štandardy. 

Zdroj: TS, Fractal Design

Image Credit: "Anechoic chamber" by The original uploader was Tlotoxl at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons.. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anechoic_chamber.jpg#/media/File:Anechoic_chamber.jpg

Pridať nový komentár
TOPlist