SpaceX odkladá obnovenie letov o niekoľko mesiacov

Sú to už viac než dva mesiace čo Falcon 9 28. júna explodoval 139 sekúnd po štarte pri zásobovacej misii k Medzinárodnej stanici ISS.

Už po troch týždňoch SpaceX zverejnila pravdepodobnú príčinu nehody. Tou bola zlomená konzola, na ktorej je pripevnená nádrž s héliom vo väčšej nádrži pre tekutý kyslík druhého stupňa rakety Falcon 9. Pre termín obnovenie štartov Falconu 9 v nasledujúcich týždňoch platilo "nebude to skôr ako v septembri". Včera, pred príchodom prvého septembrového dňa Elon Musk a Gwynne Shotwell na konferencii Space conference organizácie American Institute of Aeronautics and Astronautics v Pasadene informáciu upresnili. Obnovenie štartu sa odsúva o pár mesiacov.

"Návrat k lietaniu zaberá viac času, než sme si pôvodne predstavovali" povedal Elon Musk. Gwynne Shotwell, šéfka operácii v SpaceX ho doplnila vyjadrením "Sme niekoľko mesiacov od nasledujúceho štartu".  Problém, ktorý spôsobil nehodu bolo podľa nej relatívne lahké opraviť. Na čo sa sústreďujú teraz, je lov ďalších potenciálnych porúch. Doplnila "Chceme využiť výhodu z lekcií, ktoré sme sa naučili z tejto nehody a uistiť sa, že nevidíme nič podobného kdekoľvek pri prehliadke nosiča".

Škodu, ktorá nastala NASA pri nehode zo straty nákladu, je odhadovaná na viac než 110 miliónov dolárov. 

Ako pripomenul Elon Musk, ide o prvú nehodu SpaceX po siedmych rokoch bezproblémových letov. Naposledy to bolo pri treťom štarte Falconu 1 v auguste 2008.

Pridať nový komentár
TOPlist