Vývoj 4K TV v roku 2015

Svetové agentúry ako aj IHS (Information Handling Services) predpovedali, že trh s 4K televízormi bude aj v tomto roku naďalej rásť. Výrobcovia panelov a predavači televízii preto s očakávaním vkročili do tohto roku. Prečo s očakávaním?

Žiaľ s touto novou technológiou vznikajú otázky pre výrobcov obsahu. Budú držať krok s touto novou technológiou a zamerajú sa na tvorbu a dostupnosť 4K obsahu? Bude tento obsah zaujímavý aj pre jednotlivé domácnosti alebo si prídu na svoje iba "fajnšmekri"?

Prvý štvrťrok 2015 predaj 4K TV silný rast

V prvom štvrťroku predaj 4K TV zaznamenal veľký rast. Viac ako polovicu svetového dopytu po 4K TV tvorý čínsky trh. Týmto sa stala Čína krajinou s najväčším dopytom 4K televízorov na svete. V Číne sa predalo v prvom štvrťroku 2015 2,6 milióna kusov 4K TV.

 

 

Celosvetovo počet objednávok vzrástol takmer o 400 percent YOY, čo v množstve znamená 4.7 miliónov kusov po celom svete v prvom štvrťroku 2015. Celkový rast TV (LCD, OLED, CRT…) klesol o 2 percentá medziročne. Správa od IHS však konštatuje, že spomalenie celkového rastu nemá vážny vplyv na 4K segment, ktorý pokračuje spolu s rastúcou dostupnosťou obsahu. 

Dostupnosť 4K televízorov je primárne obmedzená na veľkosti obrazovky viac ako 40 palcov. Dôvod je určite každému z nás jasný. Z celkového množstva predaných televízii sa najviac predalo 50 palcových a viac. 

Na základe príjmov, Samsung Electronics bola najúspešnejšou značkou a ukrojila si 32 percent z celosvetového predaja 4K televízorov. Druhou najúspešnejšou značkou bola LG Electronics, ktorá mala podiel 15 percent. Za ňou nasleduje Hisense, Sony a Skyworth.

 

 

Aká je situácia na Slovensku?

Podľa portálu heureka a ďalších dostupných informácii je najpredávanejšou značkou Samsung čím sa ničím neodlišujeme od zostatku sveta. Samsung je lídrom aj na našom trhu s 4K televízormi. Ďalšou najpredávanejšou značkou je Panasonic a LG, ktoré by mali použivať rovnaké tv paneli. 

Vybral som dva najpredávanejšie televízory s 4K rozlíšením pre ilustráciu vývoja cien minuloročných modelov.

 

 

 

Treba podotknúť, že ceny minuloročných modelov klesli zhruba o jednu tretinu a viac, čo sa významne odzrkadlilo na predaji 4K televízorov v tomto roku. 

Čo si myslíte? Bude tento trend napredovať? Je podľa vás dostatok 4K obsahu na trhu? 

Digitimes

IHS

Komentáre (10)
jk2
Neni dostatok kvalitného obsahu ani pre Full HD, nie to ešte pre 4K. Ale rast predaja bude napredovať, každý chce mať doma 4K a byť medzi "elitou". Čo už že na tom nebude nič v 4K pozerať :-). Osobne si jeho použitie viem najviac predstaviť pri kvalitných dokumentoch z prostredia kozmu (vesmíru), prípadne prírody (napr. nádherné zábery podmorského sveta).
Eddward
ak myslis nedostatok Full HD obsahu z televizneho vysielania tak to mas pravdu, teda ciastocne... teda zalezi kto co pozera... HD sportove kanaly dnes vysielaju HD nonstop vsetky prenosy, dokumentarne HD kanaly podobne atd... inak je obecne 1080p obsahu dostatok, nepovedal by som ze nie... vsetko co chces je dnes full HD, filmy, serialy, dokumenty... a to uz peknych par rokov... aka je "kvalita" obsahu je otazka na inu diskusiu... kvalita aj nekvalita bola a bude ci uz tu budeme mat SD, HD, alebo rovno 8K TV
Okolosediaci
No dovolim si trochu pochybovat ... lebo je rozdiel NAKRUTIT NIECO VO FHD a v tomto formate to AJ VYSIELAT (jedna sekunda FHD videa ma objem 103,68 megabitov) = NEEXISTUJU TAKE TELEVIZNE KANALY, ktore v tomto objeme FHD video vysielaju = lebo vsetko je komprimovane, teda so stratou kvality!! Preto HD kanaly NIE SU FHD, hoci sa to na tvojom TV tak moze javit. Nepolemizujem o kvalite obsahu ... navyse sport vo formate HD resp. FHD je zbytocnost, mikrodetaily tam aj tak nikto neuvidi :-D 4k panely ... hmm, naco je take rozlisenie, ked sa velkost obrazovky oproti FHD kvoli tomu zdvojnasobi??? Rovnaka velkost pixelov = ziadne LEPSIE detaily!!! Az budu pixely v paneloch 4k so stvrtinovou velkostou proti pixelom vo FHD paneloch, teda panely 4k aj FHD budu ROVNAKO VELKE, tak az potom to bude to prave orechove :-D
Mirka
len pred nedavnom televizie zacali vysielat ledva vo Full HD... co tiez nieje Full HD... a 4K ma mozno tak buducnost za 5 rokov...
Lacardi
Do eteru sa ledva dostalo HD vzsielanie takye je zbytocne riesit 4k.
Fantomas
4K je TV divákom platné ako mŕtvemu zimník.
misog
presne tak teraz som si spomenul ako sa JOJ chvalila ze budu vyslieta hd :D wtf to mysleli vazne? vyyysmech naco 4K? radsej nemali prestat vyrabat plazmy a nie tie umelace co teraz ak mi klakne moja plazma neviem veru co kupim zial :(
Dezider Stojka
Kúp si Oravan a nezabudni si dokúpiť aj nejakú PCL86 do zásoby.
Ján Kurej
JOJ HD vysiela.
Tibor Juhász
Vlastním kamkoder s rozlíšením 4K, kde by som fotky prezeral, a vlastné filmy natočené s ním? Jedine na 4K TV. Ja sa bojím o príchod 8K, či mi ešte oči budú slúžiť!
Pridať nový komentár
TOPlist