Prichádza superrýchle DSL

Na Slovensku môžeme iba závidieť. British Telecom dnes spustil v Británii G.fast, ide o posledný, super rýchly štandard DSL.

Prvý zákazníci budú pripojený v Huntingdone a Cambrideshire už od dnes. Služba sa spúšťa s downloadom na úrovni 330Mbps. Do konca roka by mohla služba prísť do Swansea, Gosforth a Newcastle. G.fast využíva optické alebo iné vysokorýchlostné a vysokokapacitné vodiče do vysunutých distribučných bodov, napríklad DSLAMov. Tie sú zvyčajne umiestnené až na úrovni ulíc (FTTP) či budov (FTB). Úlohou G.fast je predovšetkým minimalizovať šum vo vodičoch, čo je vlastne problém samotného DSL.

BT sľubuje pokryť niekoľko tisíc domov a biznis budov v priebehu týždňov. Ako sme už spomenuli, rýchlosť bude do 330Mbps pre sťahovanie a až 30Mbps pre posielanie dát. Treba dodať, že ide zatiaľ iba o verejný test. Ak sa však takáto investícia opodstatní (v porovnaní s optickou infraštruktúrou až do domu FTTH), bude to funkčné riešenie pre vysokorýchlostné pripojenia do internetu na existujúcich sieťach. BT, resp. operátor Openreach začnú v takomto prípade s výstavbou už do 2 rokov. Spoločnosť Openreach verí, že G.fast by mohlo do konca roka 2020 ponúknuť rýchlosti do 500Mbps v miliónoch domácnostiach a do 10 rokov by mohlo byť pokryté takmer celé Spojené Kráľovstvo. Cena za pripojenie je stanovená na 350 libier v prípade vzdialenosti do 199 metrov od spoja, až po 6 125 libier pri vzdialenosti 1,94 kilometra. Operátori ale nedefinovali, či v niektorých prípadoch nepoužijú až pred dom (FTTP či FTB) optické vodiče.

G.fast je nadstavba DSL, ktorá využíva DSL vectoring. Ide teda o krútenie dvoch dvojliniek = 4 vodiče. G.fast bolo definované v špecifikáciách G.9701 v decembri minulého roka. Ponúka rýchlosti od 150Mbps do 1Gbps. Rýchlosť 500 – 1000Mbps je dosiahnuteľná najviac 100 metrov od uzla. Prvá verzia vyžaduje šírku pásma až 106MHz s plánom rozšírenia až na 212MHz. VDSL2 vyžaduje 8,5; 17,664 (nasadené u nás) alebo 30MHz. Kritizuje sa interferencia s FM rádiom okolo 87,5 - 108MHz, prípade vojenskými sieťami.

Zo šírky pásma vyplýva, že na využívanie G.fast budú potrebné špičkové vodiče s malým šumom a veľkým priemerom. Na Slovensku je tak nasadenie technológie vysoko nepravdepodobné bez väčších investícií do sietí. V Rakúsku už prebehol laboratórny test technológie. Podarilo sa dosiahnuť až 1,1Gbps na vzdialenosti 70m a až 800Mbps na vzdialenosť 100 metrov, avšak len s jednou linkou. Reálne pôjde dosiahnuť pod 500Mbps do 100 metrov. Výhodou nového štandardu je taktiež možnosť symetrického rozdelenia medzi 90:10, 50:50 a 10:90.  

Pre porovnanie, Telekom na Slovensku prevádzkuje VDSL2 s rýchlosťami okolo 50/5Mbps. Pokrytie by malo mať až 500 tisíc domácnosti. Telekom ale poslednú dobu nijako výrazne pokrytie VDSL2 nerozširuje. Je teda možné, že v budúcnosti sa dočkáme skôr optických pripojení až do domov.

Zdroj: 1, 2, 3, wiki

Image Credit: "G.fast standard" by MjolnirPants - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:G.fast_standard.svg#/media/File:G.fast_standard.svg

Komentáre (7)
Bird
do 10 rokov pokrytá celá UK ? pekne medzitým na Slovensku nie sú poriadne pokryté ani mestá optikou a to ju tu máme dostupnú odkedy. Nie to ešte dediny. Kde si aj ja osobne musím vystačiť max s 10 Mb/1Mb
snap-
1. nemali na mysli doslovne cela zo 100% pokrytím. 2. optika je novšia technológia z už dnes realne rychlejším datovým tokom ako i toto reinkarnovane DSL ktoré je v podstate tiež optika až po konečný rozvádzač kde sa transformuje optický signal do DSL. 3. bud negativny clovek aj dalej.
Bird
1. ani ja som nemal na mysli doslovne 100% pokrytie, nie som blbý 2. druhému bodu nechápem čo si tým chcel povedať, keď si sa aj tak dostal k tomu že toto DSL je tiež optika, ale budiš, chcel si sa ukázať že niečo vieš 3. negatívny ? iba realista, keďže u nás stále ani mestá nad 10 000 nemajú pokrytie hadam ani 50% (napr. pri ktorých bývam Topoľčany určite nie) čiže vďaka za odveci komentár ;)
pif666
2. zrejme chcel povedat, ze ak chces mat taketo rychle DSL, musis dat dslam co najblizsie k zakaznikovy (ulica, panelak), ten musis do svojej siete pripojit aj tak optikou (ako inak by si chcel prenasat tie stovky mbps...). Takze realne po metalickych kabloch a dsl to pojde vlastne len max 100m? Dobre to je nato, ze nemusis menit rozvody v panelakoch a tahat do kazdeho bytu optiku ale vies vyuzit existujuce vedenie. Ak by sa malo manit aj to - tak potom nevidim dovod aby sa netahala rovno optika. (ok stale to je o cosi drahsie, ale rozdiel nebude az taky velky)
SexyMedaBeda
Telekom nemieni rozsirovat siet ani DSL ani Optiku proste sa im to nevyplati tak to nebude. Informacie mam z prvej ruky keby nemuseli tak ani metalicke siete uz neopravuju
Hrochy
To je nevyhoda monopolu, regulacny urad ho tlaci do toho, aby umoznil prenajimanie svojich liniek inym operatorom. Ale tusim to neplati pre optiku, ale len pre DSL. Preto, ak Telekom nakupi VDSL karty, tak toto pripojenie bude ponukan Orange, Swan a spol. po ich linkach a MSANoch.
DiwaSwina
Toto znie zaujimavo ale u nas nerealne-nikto do toho investovat nebude-bytovky maju optiku, dediny wifi. DSL na dedine realne (u mna) 5/0,5, zrychlenie v nedohladne, niekde ho nemaju vobec-tcom nebude kupovat nove zariadenia pre par uzivatelov. Bohuzial.
Pridať nový komentár
TOPlist