Podarilo sa ukradnúť dáta z počítača odpojeného od Internetu

 
Špeciálny malvér umožnil výskumníkom ukradnúť dáta z počítača izolovaného o Internetu či akejkoľvek inej počítačovej siete a to s pomocou starého mobilu.

Vedcom z Izraelu sa podarilo vytvoriť nový malvér nazvaný GSMem, ktorý dokáže využívať elektromagnetické vyžarovanie počítača na bezdrôtový prenos dát z počítača pomocou mobilných frekvencií aj keď je počítač úplne odpojený od počítačovej siete. Ako anténa sa pritom správa pamäťová zbernica počítača. Vedci budú svoju štúdiu publikovať na konferencii USENIX Security Symposium v auguste.
 
Hoci po nainštalovaní malvéru na počítač je možné kradnúť dáta bez pripojenia k Internetu, dostať malvér na počítač je potrebné s pomocou Internetu. Útočník môže využiť sociálne inžinierstvo či škodlivú aplikáciu, ktorú si užívateľ stiahne a spolu s ňou aj GSMem malvér. Inou cestou je fyzicky prístup k počítaču a nahratie malvéru cez USB port. Následne je možné s telefónom zachytávať elektromagnetické žiarenie z počítača a kradnúť citlivé údaje.
 
Celý útok však nie je tak jednoduchý ako by sa mohlo zdať. Okrem malvéru bol použitý aj obyčajný mobilný telefón Motorola C123 bez SIM karty. Mal však upravený firmvér tak, aby bol schopný prijímať elektromagnetické žiarenie vyžarované počítačom. Ak je počítač napadnutý a telefón upravený, môže byť prenos zachytený na diaľku 1 až 5 metrov. So špeciálnym hardvérom by sa však vzdialenosť zvýšila až na 30 metrov.
 
 
Hoci ide o zaujímavý spôsob útoku so starým mobilom, mnoho spoločnosti si dobre chráni svoje citlivé dáta. Mnohé počítače sú nielen izolované od akýchkoľvek sietí takže je k nim vzdialený prístup nemožný, ale majú aj zablokované USB porty takže by útočník nemohol malvér nahrať do počítača. Ak by však predsa len podarilo nejakým spôsobom malvér prepašovať na počítač útočník by pomerne jednoducho mohol odcudziť dáta. Mnohé spoločnosti totiž v utajených oblastiach zakazujú moderné smartfóny s Wi-Fi, Bluetooth či fotoaparátmi, nie však staré, obyčajné telefóny. Ako výsledok preto výskumníci odporúčajú viacerým spoločnostiam vykonať opatrenia aby skúsili odhaliť prítomnosť GSMem malvéru.
 
Zdroj: scmagazine
 
Komentáre (11)
pe3kx
poviem vam jeden pribeh raz kamos dosiel z anglicka asi po 3 rokoch, kupil tam nb a mal ho zavireny, po par minutach prevadzky zacala svojvolne klikat myska a triast sa (rychli pohyb zo strany na stranu) eset nic nenasiel, ale cuduj sa svete asi za 20 - 30 minut moj nb zacal robyt to iste, a teraz pointa tejto kratkej prihody, virus sa preniesol nie cez wifi, alebo lan, preniesol sa pravdepodobne zvukom, teda datovy prenos cez repro a mike kto nezazil neuveri
AmOK
Nic v zlom, ale tu o Snehulienke a siedmych trpaslikoch mam radsej. ;D
Mi Ke
nezažil si éru 8bit počítačov. Taký ZX Spektrum prenášal data zvukom, len tak medzi nami ITčkármi :-)
adam102
pribeh o starej platni... (horkyze slize - nedalo mi nezaspievat si ked som zbadal tu vetu) To som este nezazil a ani tomu neuverim, mas pravdu :D Na toto je 100 inych vysvetleni ako virus siriaci sa reproduktormi ktory klika mysou.
pajjo
Lepšie ako pribehy Kubka a Maťka !!!
suxixxx
sa cudujem, ze mu z toho zvuku nezacal notebook levitovat a transformovat sa na fontanu s vodotryskom...
revo
toto je už 2 roky stara vec: http://www.etrend.sk/technologie/paranoidny-expert-mal-pravdu-nahodne-zvuky-v-pocitaci-nie-su-nahodne.html
AmOK
Pamatova zbernica ako antena, alebo ako komunikacny kanal? ;) Antena je pasivna suciastka, antena sama o sebe nie je schopna komunikacie! A co sa jedna toho konkretneho hacku, tak asi dost podstatne bude, ako kvalitne bude napadnuta masina elektromag. odtienena. Nie len samotne pc, ale aj kable, periferie a zobrazovadlo. Faradayovu klietku 100% nehacknu ani chlapci z Izraela, aj ked by iste radi.. :D
annfokker
zaujimala by ma rychlost prenosu tych dat... a vobec, je tu viacero otazok, ktore by stali za to pocut na ne odpoved... ak bude ta prednaska z toho sympozia verejna urcite ju budem hladat :) CHLAPCI z pc.sk, noze skuste nato hodit ockom potom... :)
Imrich5423
A rozprávky je koniec.
wingo
Zaujímalo by ma čo slúžilo ako anténa, však skrinka je celokovová a uzemnená, nemala by fungovať ako faradayova klietka? Dátový kábel do monitora by mal byť odtienený tak zostávajú káble pre myš a klávesnicu... alebo niekoho napadá niečo iné?
Pridať nový komentár
TOPlist