Real-time mapa zobrazuje aktuálnu polohu objektov okolo Zeme

 
Na Internete sa nachádza stránka, ktorá zobrazuje skutočnú polohu objektov obiehajúcich okolo Zeme. Nejde pritom len o satelity, ale napríklad aj o vesmírny odpad.

Zaujímavá internetová stránka stuffin.space zobrazuje v 3D animovanej podobe polohu vesmírnych objektov, ktoré obiehajú okolo modrej planéty. Jedná sa napríklad o GPS či GLONASS satelity, ale aj vesmírny odpad, ktorý skončil vysoko nad našimi hlavami.
 
 
Stránka má vždy aktuálne dáta nakoľko je denne aktualizovaná pomocou dát od Space Track, čo je stránka amerického ministerstva obrany. Tá monitoruje satelity a iné vesmírne objekty, ktoré sú veľké aspoň ako baseballová loptička. Na stránke samozrejme nenájdete tajné vládne či vojenské satelity, celkovo je však k dispozícii asi 150 000 objektov, ktoré môžete sledovať. Satelity môžete navyše vyhľadávať aj pomocou mena a zistiť tak ich výšku, v ktorej obiehajú či rýchlosť.
 
Celá snaha pritom začala iba ako dobrovoľný projekt 18-ročného Jamesa Yodera, ktorý sa chcel naučiť čosi o 3D grafickom programovaní a technológiách WebGL a JavaScript. „Použitím orbitálnych parametrov používa stuffin.space propagačný model na predpovedanie polohy každého satelitu v reálnom čase s presnosťou na niekoľko kilometrov a zobrazuje dáta s pomocou WebGL vizualizácie s presným zobrazením rotácie Zeme a uhlu slnečného svitu“, vysvetľuje Yoder. Výsledkom je tak zaujímavá mapa vesmírnych telies, ktorú si môžete pozrieť v každom modernom prehliadači.
 
Zdroj: gizmodo
 
Komentáre (4)
annfokker
zaujimava vecicka, kazde druhe teleso su nejake trosky a "smeti" som celkom zvedavy, kto z miliardarov pride ako prvy zo zivnostou na odtranovanie takychto orbitalnych bordelov a bude calovat neuveritelne prachy od vlad z celeho sveta... zeby stary richard b. ? :D hahaha
Neo1
Real-Time u mna znamena kamera umiestnena v dostatocnej vzdialenosti od zeme zobrazujuca realne dianie 24/7 v HD (UHD....) Je rok 2015 !!! Nie pocitacove animacie!!!!! Dalsi z nespocetheho mnozstva fake-ov!!!
adam102
Asi na teba zle vplyvaju tie horucavy :D Je to 3D mapa co zobrazuje realne dianie 24/7 okolo zeme vo vzdialenosti akej len chces a v rozliseni takom, aky mas monitor.
passco
A ta čo si zabudol? Každé smietko ma gps modul
Pridať nový komentár
TOPlist