Progress úspešne doplnil zásoby na ISS

Ruská zásobovacia loď Progress M-28M včera hladko pristála pri Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. 

Priviezla 3 tony zásob a zariadení pre vesmírnu stanicu a jej posádku. Zásobovanie ISS sa dostalo do problémovej situácie poruchou predchádzajúcej lode Progress štartujúcej 28. apríla a následnou haváriou Falconu 9 28. júna s Dragonom na palube. Pred včerajším príletom Progressu mala ISS zásoby do októbra tohto roku. Po včerajšom prílete Progressu sa situácia zlepšila. Ak bude úspešný aj zásobovací let japonskej lode HTV, ktorá má štart naplánovaný na 16. august, tak bude na ISS dostatok zásob pre posádku až do konca tohto roku. 

Aktuálne posádku ISS tvoria traja astronauti Gennadij Padalka, Michail Kornijenko a Scott Kelly. Padalka k dnešnému dňu strávil na viacerých vesmírných misiách vo vesmíre celkovo 812 dní. Od 28.júna, keď prekonal dovtedajší rekord Sergeja Klikaľova je Padalka držiteľom rekordu najdlhšieho pobytu človeka vo vesmíre. Jeho rekord narastie na 878 dní ku koncu jeho súčasnej misie na ISS.

Na 22. júla je naplánovaný štart pilotovanej kozmickej lode Sojuz, s trojčlennou posádkou. Jej letom sa počet obyvateľov ISS zvýši na zvyčajné číslo šesť. 

Pokiaľ ide o vyšetrovanie príčin nehody Falconu 9 minulý mesiac, žiadne nové oficiálne správy o jeho priebehu či možných príčinách havárie nie sú k dispozícii.

Podľa najnovšieho tweetu Elona Muska môžeme očakávať predbežné závery z vyšetrovania do konca tohto týždňa.

 

Progress M-28M dokuje pri ISS

Pridať nový komentár
TOPlist